Proud όχι to be, αλλά to speak Greek

Φίλοι με ρωτάνε έχεις γράψει τίποτα στο blog σου, μπα λέω κ είδα ότι έχω να γράψω κανά χρόνο. Ο λόγος που έγραψα κάτι για την ελληνική γλώσσα, είναι ότι στον συνεχή αγώνα απέναντι στη βλακεία που λουζόμαστε καθημερινά, κάποιοι πιστεύουν ότι το ελληνικό αλφάβητο μας ήρθε από το Σείριο και κοιτάς λες και σε χτύπησε ρεύμα- και κάποιοι πλουτίζουν από αυτή τη βλακεία. Αυτό το ποστ σκοπό έχει να δείξει ότι είναι φοινικοτατο που το προσαρμόσαμε (όπως και η σημερινή θρησκεία μας είναι εβραιικότατη και την προσαρμόσαμε). 

Ήταν το αλφάβητο μορφή χρήματος; 
Αυτό που σκέφτηκα ξεκίνησε μετά από μία φράση του Ομήρου ότι η πανοπλία του Διομήδη άξιζε 9 αγελάδες & του Γλαύκου 100 (πολύ περισσότερες, άρα πολύ ακριβότερη), κάτι που διάβασα στον Πλούτο των Εθνών του Άνταμ Σμιθ :

Many different commodities, it is probable, were successively both thought of and employed for this purpose. In the rude ages of society, cattle are said to have been the common instrument of commerce; and, though they must have been a most inconvenient one, yet in old times we find things were frequently valued according to the number of cattle which had been given in exchange for them. The armour of Diomede, says Homer, cost only nine oxen; but that of Glaucus cost an hundred oxen.

και αναρωτήθηκα κατευθείαν "ρε μπας και έχει σχέση με το αλφάβητο", αφού είναι γνωστό ότι το  γράμμα άλφα είναι "ανεστραμμένη κεφαλή βοός, βοδιού δηλαδή, αγελάδας, όπως έγραφε το λεξικό του Σταματάκου που είχα διαβάσει κάποτε. 

Διαβάζοντας και άλλες πηγές, συμπεραίνεις κατευθείαν για τη σχέση αγελάδας και αξίας. Πολύ ωραία τα λέει και εδώ  για τη σχέση της αγελάδας με τον πλούτο την εποχή του χαλκού και του σιδήρου, μάλλον και του λίθου:
Ο πλούσιος λεγόταν πολυβούτης (που διαθέ­τει πολλά βόδια), ο ακτήμων αβούτης. Ακόμα και σήμερα, αυτό απο­τυπώνεται σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Λατινικά caput σημαίνει κεφαλή βοσκήματος και από κει προέρχεται η λέξη κεφάλαιο (capital) και καπιταλισμός. Pecus σημαίνει τα θρέμματα, τα βοσκήματα και από κει προέρχεται ο όρος pecunia (περιουσία, χρήματα).
και ο Αριστοτέλης για την εξέλιξη του χρήματος με την εξέλιξη της κατεργασίας του μετάλλου: 
Ο Αριστοτέλης στα "πολιτικά" του αναφέρει: "πολύ πριν γίνει χρήση του νομίσματος ως μέσου ανταλλαγής οι αρχέγονες κοινότητες αντάλλασσαν  μεταξύ τους τα απολύτως χρήσιμα στην ζωή, χωρίς κανένα ενδιάμεσο και αργότερα μεταπήδησαν στο στάδιο των χρηματικών συναλλαγών. Κατόπιν οι άνθρωποι συμφώνησαν για τις συναλλαγές τους να δίδουν και να λαμβάνουν αμοιβαία ένα πράγμα, κοινής όμως ανάγκης στη ζωή όπως τον σίδηρο και τον άργυρο".

Αγελάδα, η πρώτη μορφή αξίας  
Σίγουρα λοιπόν μία πρώτη μορφή χρήματος (με την έννοια της χρησιμότητας) ή ανταλλαγής ήταν η αγελάδα και τουτέστιν και το σύμβολό της, το κεφάλι της, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό. Έτσι λοιπόν έπιασα να δω τα σχετικά αλφάβητα, να δω κατά πόσο τελικά είναι σχετικά η πρώτη μονάδα μέτρησης της αξίας, η αγελάδα- προφανώς επειδή στα χωριά έως σήμερα μία αγελάδα μπορεί να ζήσει μία οικογένεια- σχετίζεται με την εμπορική ανάπτυξη, και δη την επέκταση των ελλήνων στην Μεσόγειο τότε. Συμπεραίνεις ότι φυσικά η αγελάδα βρίσκεται στα μεσανατολικά αλφάβητα, αλλά όχι και αλφάβητα, γραφές συμβολικές τότε. 

Από την αγελάδα στο σύμβολό της (άλεφ) και στο αλφάβητο. Ήταν το πρώτο αλφάβητο ελληνικό & ποια η σχέση του με τα μεσανατολικά αλφάβητα
Κατά πόσο το αλφάβητο είναι Ελληνικό όμως; Και όταν ήταν στην Ανατολή, τι απεικόνιζε; Τα φοινικικά σύμβολα όμως έγιναν άκλιτα στα ελληνικά δηλαδή Α δε σήμαινε και κάτι και μετά φτιάχτηκαν οι λέξεις όπως τις έχουμε σήμερα. 

Αν πάμε στο παλαιο-εβραικό αλφάβητο, θα δούμε πάλι κοινά γράμματα με τα φοινικικά (άρα και με τα ελληνικά), όπως το άλεφ, και πολλα άλλα.... (να συνδέσω τώρα το χρυσό μοσχάρι του Μωυσή της Παλαιάς Διαθήκης;) Επίσης βλέπουμε ομοιότητες με το αραμαικό αλφάβητο, που τελειώνουν εκεί στο Π,Ρ,Σ γενικά.... και με το δικό μας το σύχγρονο βεβαια.  
Το ελληνικό αλφάβητο

Τί συμβολίζουν όμως τα γράμματα ΑΡΧΙΚΑ; Μήπως ήταν εμπορικά σύμβολα;
Α αγελάδα, Β σπίτι ή για οικιακή χρήση, Γ γάντζος ή αγκίστρι ή καμήλα (είδος προς ανταλλαγή για κυνήγι ή ψάρεμα ή μέσο μεταφοράς;), Δ δάλεθ ή δέλτα η πόρτα, (χ)Ε παράθυρο (;), Θ ο τροχός, Κ η παλάμη του χεριού, Ι το χέρι ή ραβδί, Λ το άροτρο, Μ νερό, Ν φίδι, Ο το μάτι, Π το στόμα.... υπάρχουν πολλά σύμβολα ακόμα, αυτά είναι που έχουμε και εμείς όμως σήμερα. Υπάρχουν πάρα πολλά σχόλια που μπορούμε να κάνουμε όπως το he-Εψιλον που η συζήτηση θέλει βιβλία όχι ποστ και μία αναζήτηση στη wikipedia σε πείθει αμέσως.. ας μείνουμε στα βασικά.  Την υπόθεση δηλαδή αν οι γραφές χρησιμοποιήθηκαν για θέματα εμπορικών συναλλαγών αρχικά. 
Το συμπέρασμα είναι ότι κάτι σε αλφάβητο μας ήρθε από την ανατολή. Αλλά πώς είμαστε και σίγουροι για αυτό; 

2000 π.Χ. Η άφιξη της γραφής στην Ελλάδα; Ο ανατολίτης Κάδμος και η Θήβα
Ο Κάδμος λέει ο μύθος πάντα ήρθε στην Ελλάδα για να βρει την Ευρώπη που απήγαγε ένας ταύρος στην Κρήτη.. Στη συνέχεια ακολούθησε μία αγελάδα (και άλλη;) και τον οδήγησε στη Θήβα, την οποία ίδρυσε.. 
Κάδμος είναι φωνητική απόδοση του σημιτικού qdm που σημαίνει ανατολίτης, μιας που το Κάδμος δεν είναι και σίγουρα ελληνικό όνομα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι είδε ο ίδιος γράμματα φοινικικά στη Θήβα και είχαν ομοιότητα με τα Ιωνικά, που ως γείτονες τα πήραν να τα χρησιμοποιήσουν και αυτοί. Πάντως επειδή οι μύθοι είναι ιστορίες φουσκωμένες, δείχνουν ότι υπάρχει μονοπάτι που μπορείς να ακολουθήσεις (αν θες) και να φτάσεις σε λογικό συμπέρασμα. Μήπως ο Κάδμος ήταν ένας Ανατολίτης πρίγκηπας και είχε φτιάξει ένα εμπορικό κέντρο στη Θήβα; που να έκανε εμπόριο; και τι σχέση έχει η Ευρώπη, η αδερφή του με αυτό;

Φυσικά υπάρχουν και οι πινακίδες του Δισπηλιού στην Καστοριά που εμφανίζονται γράμματα του 5200 π.Χ. ή της Γιούρας στην ιδια περίοδο. Αυτά δείχνουν πρωτογραφές, από πριν του 2000 περίπου εμφάνιση του Κάδμου, αλλά δεν μπορούμε να εξάγουμε υποθέσεις σε ασφαλές μονοπάτι. 

Η Γραμμική Α (2450-1450 πΧ) 
Μήπως ο Κάδμος είχε δημιουργήσει ένα κέντρο στη Θήβα λοιπόν; ας μη ξεχνάμε ότι τα μινωικά ανάκτορα ήταν κέντρα logistics που λέμε σήμερα.

Σίγουρα από το 2000 πχ έως το 1200 πΧ του Τρωικού πολέμου και τον 5ο αιώνα της καταγραφής των Ομηρικών επών, το αλφάβητο διαφοροποιούνταν ανάλογα τις όποιες ανάγκες υπήρχαν τοπικά, από μυθολογικούς ήρωες όπως ο Παλαμήδης από το Ναύπλιο (που λόγω έχθρας με τον Οδυσσέα δεν αναφέρεται στα έπη) και άλλους, όπως το Σιμωνίδη ή τον μαθηματικό επίσης Πυθαγόρα - ο οποιος λένε ότι ταξίδεψε μέχρι τη Βαβυλώνα-... Το σίγουρο είναι ότι πάλι όλα αυτά αποτελούν υποθέσεις, η σύνδεση προσώπων με την εξέλιξη του αλφαβήτου δηλαδή, αφού ούτε ο Όμηρος αποδεικνύεται ότι υπήρξε πουθενά- προσωπικά πιστεύω ότι προφανώς δεν υπήρξε. 

Η Γραμμική Α είχε και αυτή σύμβολα- δεν έχει διαβαστεί ακόμα ΜΕΝ εκτός από προσπάθειες που έχουν διαβαστεί τοπωνύμια, κύρια ονόματα, αριθμοί αλλά και οι βασικές λέξεις: Ku-ro= χουλόν (όλον, για το σύνολο), ki-ro= ιρόν (για το ιερόν) και go-to ku-ro= ποσόν χουλόν (για το συνολικό άθροισμα). Επίσης είναι γνωστο ότι ΠΡΙΝ την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (1627 ή 1613 πΧ) το ακρωτήρι στη Σαντορίνη και η Κνωσσός είχαν πολυόρωφα κτήρια.... Κάτι σαν τα Mall τα σημερινό δηλαδή. Ο Κάδμος έψαχνε την Ευρώπη, την αδερφή του που την πήρε ένας ταύρος από την Κρήτη... Κάτι σαν τον Μενέλαο που έψαχνε την Ελένη στην Τροία βέβαια ακόυγεται αυτό. Αυτή η Ευρώπη μου ακούγεται κάτι σαν τη ξαδέλφη του Ζούκεμπεργκ σήμερα. Η εξέλιξη της Γραμμικής Α ήταν η Γραμμική Β, που έχει βρεθεί στην Πύλο και αλλού και έχει διαβαστεί. Γραμμική Α βρέθηκε αρκετή στο Αιγαίο, στη Βουλγαρία και στο Ισραήλ. 

[Για ευρήματα στο Ιδαίον Άντρο της Κρήτης & τις σχέσεις με Συρία & Παλαιστίνη μπορείτε να δείτε εδώ. Δεν αναφέρω τίποτα για την Κρητική Ιερογλυφική που ήταν παράλληλη με τη Γραμμική Α ή για το Κυπριακό συλλαβάριο, ως άσχετος σε τόσο βαθιά θέματα. ]

Το ποτήρι του Νέστορα
από το σημερινό νησί Ίσκια στην Ιταλία,
απέναντι από τη Νάπολη
 τότε αποικεία των Ευβοειτών (Πιθηκούσες)
Η μυκηναική διάλεκτος ή Γραμμική Β 
Μιλάμε για 16ο με 11ο αιώνα πΧ. πολλά χρόνια πριν τον 8ο αιώνα και πολλά χρόνια μετά τη μυθολογική εμφάνιση του Κάδμου στον Ηρόδοτο. 200+ σύμβολα σε πινακίδες που είναι κατάλογοι απογραφής  και μονάδες μέτρησης και που προκύπτουν από τη Γραμμική Α- Μινωική. [Εννοείται ότι εδώ δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση γλωσσολογική ανάλυση ή προσέγγιση, απλά συνδέουμε γεγονότα και στοιχεία, όπως ούτε ανάλυση DNA για το από που κατάγονται τελικά οι αρχαίοι Μινωίτες. ]

Η Ομηρική παγκόσμια οικονομία- 12ος αιώνας. Ο Ελλαδικός χώρος μαζί 
Η Τροία ήταν μία πλούσια περιοχή και οι Έλληνες πήγαν να πιάσουν το σημείο και να κάνουν πλιάτσικο να το πούμε απλά, με μία ωραια αφορμή- την Ελένη. Το 1188 πΧ λοιπόν όπως είπαν έρευνες - 16 Απριλίου κιόλας, οι Έλληνες πήραν την Τροία, την έκαψαν και ηρέμησαν. Ο Οδυσσέας κύριος γύρισε στην Ιθάκη- σημερινή Λευκάδα- και έκανε τις περιπέτειές του ταινίες του Χόλιγουντ, με τα μέσα παραγωγής τότε: γλώσσα, μουσική, αιοδός. Μας είπε για τις γκόμενές του, ότι σκότωσε κόσμο και ντουνιά και βρήκε τη γυναικάρα του (κυρία και αυτή) και όλα καλά.... Βέβαια να σημειωθεί ότι αν δεν υπήρχε ο Σλήμαν, όλα αυτά θα θεωρούνταν παραμύθια... 

Οι σκοτεινοί αιώνες. 11ος-8ος. Ο αρχαίος ελλαδικός μεσαίωνας
Η περίοδος μετά τον Τρωικό πόλεμο περιγράφεται κάπως έτσι 
«Και μετά τα Τρωικά εξακολούθησαν στην Ελλάδα οι μεταναστεύσεις και οι εισβολές και η έλλειψη ησυχίας την εμπόδισε να αναπτυχθεί. Η μακρόχρονη απουσία των Ελλήνων στην Τροία προκάλεσε πολλές αναταραχές και σε πολλές πολιτείες έγιναν επαναστάσεις που ανάγκασαν πολλούς να φύγουν και να πάνε να ιδρύσουν άλλες πολιτείες. Εξήντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας οι Θεσσαλοί έδιωξαν από την Άρνη τους σημερινούς Βοιωτούς, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που λέγεται σήμερα Βοιωτία και άλλοτε ονομαζόταν Γη του Κάδμου. Μερικοί Βοιωτοί ήσαν κιόλας εγκατεστημένοι εκεί και μερικοί από αυτούς πήραν μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Ογδόντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας, οι Δωριείς με τους Ηρακλείδες κατέκτησαν την Πελοπόννησο. Μόνο μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ησύχασε οριστικά, σταμάτησαν οι μετοικεσίες και έτσι μπόρεσε να ιδρύσει αποικίες. Οι Αθηναίοι εγκαταστάθηκαν στις Ιωνικές πολιτείες και στα περισσότερα νησιά. Οι Πελοποννήσιοι εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία και στη Σικελία και σε μερικά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας. Όλες αυτές οι αποικίες ιδρύθηκαν μετά τα Τρωικά.» (Μτφρ. Ά. Βλάχου)
Οι σκοτεινοί αιώνες προκάλεσαν διάλυση του ανακτορικού συστήματος διοίκησης.... είτε από μεταναστεύσεις, εμφυλίους ή φυσικές καταστροφές, το σύστημα κατέρρευσε. Κρίση που λέμε και σήμερα. 

Συνδέεται το αλφάβητο με το νόμισμα; 
Εδώ ένα ωραίο ερώτημα στον αγγλικό guardian γιατί τους πήρε 1000 χρόνια να δημιουργήσουν τον τύπο... Η ίδια η λέξη νόμισμα προέρχεται από το νεμω- όπως και ο νόμος... Τα νομίσματα ζυγίζονταν ως μέταλλα, άρα χρειάζονταν και καταγραφή. Προφανώς η Γραμμική Β (ίσως και η Α γιατί όχι) ήταν παλαιότερα συστήματα μέτρησης ή προσπάθειας μέτρησης της ανταλλαγής; το οποίο ξεπεράστηκε;; γιατί κάποιος που το ήλεγχε παλιά έχασε την εξουσία του; πριν έχουμε γραπτά κείμενα πχ ένας Β Παγκόσμιος Πόλεμος χωρίς γραπτά κείμενα....; 

Μετά το αλφάβητο έχουμε και την κοπή νομισμάτων στις ελληνικές πόλεις. Αρχαικά νομίσματα ήταν από ήλεκτρο (και αυτά κόπηκαν στη Λυδία), και στη συνέχεια από ασήμι. Πριν από αυτά, ήταν ο οβολός, μακρόστενες μεταλλικές βέργες, 6 από τις οποίες μπορούσε να αδράξει το χέρι, εξ'ου και η δραχμή. Ας μη ξεχνάμε ότι και τα πρώτα νομίσματα από ήλεκτρο από την ανατολή ήρθανε. 

Τα δοχεία του duenos,
η πρώτη παλαιολατινική επιγραφή
επάνω σε εμπορεύματα
8ος αιώνας. Η τελειοποίηση  & η διάδοση του ελληνικού αλφαβήτου- κάτι σαν το σημερινό ίντερνετ;
Τον 8ο π.Χ. αιώνα έχουμε αλφάβητο στον ελληνικό χώρο  (βλ. Οινοχόη του Διπύλου- ας μη ξεχνάμε ότι τα ομηρικά έπη κατεγράφησαν πολύ αργότερα, τον 5ο αιώνα π.Χ. επί Πεισιστράτου (στην Αθήνα- τυχαία;). Τελειοποιήθηκε παράλληλα το αλφάβητο ως ασφαλέστερο μέσο συναλλαγών και επικοινωνίας μαζί με τις αποικίες; υποθέσεις και μόνο. 

Η τέχνη στον κύριο ελλαδικό χώρο 
Ειδικά η τέχνη του 8ου-7ου στον ελλαδικό χώρο ορίζεται ως ανατολίζουσα. Προφανώς ήταν η περίοδος που ανανεώθηκαν εμπορικές σχέσεις και επανήλθε το αλφάβητο στον ελληνικό χώρο. Κύρια πόλη η Κόρινθος, με τον αρυβαλο που κάποιοι τον δούλεψαν έως και σήμερα.

Οι αποικίες και η διάδοση του ελληνικού αλφαβήτου 
Υπάρχουν δύο ονόματα για τις αποικίες η αποικία και το εμποριό. Ο αποικισμός διήρκησε μεταξύ 8ου - 5ου αιώνα. Η αιγυπτιακή Σαίς ήταν εκεί που πήγε ο Σόλωνας (590 πχ) και έμαθε όσα έμαθε από τους ιερείς για την Ατλαντίδα στον Τιμαίο και στον Κριτία του Πλάτωνα. Διάσημες πρώτες αποικίες ήταν η Αλ- Μίνα στη Συρία και οι Πιθηκούσσες στην Ιταλία. 
Επίσης η διάδοση του (ελληνικού) αλφαβήτου προφανώς προέκυψε με το εμπόριο, τόσο με το λατινικό που εμφανίστηκε τον 7ο αιώνα στην Ιταλία, μαζί με το ετρουσκικό αλφάβητο, τις κέλτικες γλώσσες, με την εύρεση αττικής κεραμεικής στο Hallstatt της Αυστρίας σε ταφή, που μάλλον βρεθηκε εκεί μέσω Μασσαλίας. Οι έμποροι της Μασσαλίας ταξίδεψαν έως την Ελβετία και τη Βαλτική μέσω ποταμών. Ο Πυθέας αργότερα ταξίδεψε έως τη Βρεταννία.

Η εμπορική αξία του ελληνικού αλφάβητου
Η Ιστορία (σήμερα) ξεκινά με την ανακάλυψη της γραφής (αν και πριν τον Ηρόδοτο είχαμε τους Ίωνες λογογράφους πάλι στην Ανατολή). Η εμπορική εξάπλωση των Ελλήνων σίγουρα σχετίζεται με το αλφάβητο, το οποίο ήταν κάτι σαν εξαγώγιμο τεχνολογικό  προιόν που άνοιξε το δρόμο για τα υπόλοιπα εμπορεύματα, τη δημιουργία της Αθήνας και της Κορίνθου ως εμπορικών παγκόσμιων πρωτευουσών, κλπ.
Προφανώς ο 8ος αιώνας έφτασε στην ακμή μιας γραφής που αφού πέρασε από πολλά κύματα, απλοποιήθηκε τόσο ώστε να μπορεί να διαδοθεί και αυτό έφερε και την εμπορική ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων. Ο πλούτος της Αθήνας από τον 8ο που ξεπέρασε σταδιακά την Κόρινθο και οδήγησε στον Παρθενώνα, με την αγορά και τη δημοκρατία, προήλθε από ένα στάδιο καπιταλισμού που οδηγός ήταν (κατ'εμέ) το αλφάβητο για εξαγωγές σε όλο τον τότε κόσμο.


Επίλογος
Μας χρωστάει κανείς για όλα αυτά; 
Προφανώς και όχι, τότε οι πρόγονοι (sic) πληρώθηκαν αδρά (2ο sic) και πούλησαν το αλφάβητο που είχε και μαθηματική χρήση ...χωρίς εξωγήινους.... προφανώς και ίσως και για αυτό να πλούτισαν τότε η Κόρινθος και η Αθήνα όπως αντίστοιχα οι ΗΠΑ σήμερα- για την ακρίβεια οι αμερικάνικες πολυεθνικές. Στη συνέχεια, όπως και οι γλώσσες προγραμματισμού, διατίθονται open source, έτσι θα έγινε και με το αλφάβητο. Ας μη ξεχνάμε ότι και ο αστρολάβος των Αντικυθήρων (σε ναυάγιο μεταξύ 90-60 π.Χ.) ήταν μέρος μιας άγνωστης τεχνολογικής κληρονομιάς...

Περικλής Ξανθίππου
Αυτό βέβαια μας δίνει το συμπέρασμα ότι κανένας Δίας δεν ήρθε με διαστημόπλοιο από το Σείριο κ μας έδωσε το αλφάβητο που πιστεύουν κάτι συμπατριώτες μας (που ψηφίζουν χρυσή αυγή συνεχίζω, για όσους αναρωτιούνται πώς συνδέεται η αμορφωσιά με τη ψήφο).
Άσε που οι πρόγονοι της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της ιστορίας, των νομίσματων, όλα προέρχονται από την Ανατολή, γιατί όχι και  ο πρόγονος του αλφάβητου;;; ντροπή είναι;

Ο ρόλος των ιερατείων- τότε και σήμερα; 
Είναι λογικό ότι η εκκλησία κράτησε την παράδοση της γλωσσας μέσω της Ορθοδοξίας- ας μη ξεχνάμε ότι έγινε αλλαγή θρησκεύματος- πολύ βίαια - άλλο μεγάλο θέμα και αυτό, αλλά οι ιερείς υπερασπίστηκαν το μόνο ζωντανό αρκετές χιλιάδες χρόνια, την ελληνική γλώσσα. Αυτό αποδεικνύεται και στον ύμνο που κυκλοφορεί- και είναι ολοφάνερο ότι είναι μεταγενέστερος.... 

“ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!
ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ.
ΣΤΗ ΙΓΜΑ (ΙΝΑ) ΖΗ ΤΑ,
Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ
ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ.
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞ Η,
Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ),
ΠΥΡΟΣ (ΔΕ) ΙΓΜΑ
ΤΑΦΗ ΕΨ ΙΛΩΝ,
ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ,
Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ)”.


Αλ = Ο νοητός ήλιος.

Φά-ος = το φώς.
Βη = προστακτική του ρημ. βαίνω (=βαδίζω, έρχομαι).
Τα = δοτική άρθρου δωρικού τύπου, τη, εις τήν.
Γα = Γή (δωρικός τύπος).
Άμα = (επιρρ.) συγχρόνως.
Ελ = ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος.
Εψ = ρήμ. έψομαι, εψ-ημένος = ψημένος.
Ιλών = ιλύς (ουσ.) = λάσπη, πηλός.
Στη = προστ. ρήμ. ίστημι.
΄Ιγμα = καταστάλαγμα, απόσταγμα.
Ζη = προστ. ρημ. ζώ.
Η = προστ. ρημ. ειμί, είμαι.
Θη = προστ. ρημ. θέτω.
Ιώτα = τα Ιώγα, τα Εγώ (πρβλ. αγγλ. Ι = εγώ).
Παλλάν = Ρημ. πάλλω (= δονούμαι, περιστρέφομαι) επιθ. παλλάς = πάλλουσα, περιστρεφόμενη (π.ρ.β.λ. Παλλάς Αθηνά).
Δα = άλλος τύπος της Γα, Γής (πρβλ. Δά- μήτηρ > Δημήτηρ > Δήμητρα = Μητέρα Γή)
Νύξ = (ουσ.) νύχτα.
Ο = (αναφ.) το οποίο, που.
Φύ(οι) = ευκτική ρημ. φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι).

Απόδοση:

Άλ, εσύ που είσαι το Φως, έλα στη Γή!
Κι εσύ Έλ ρίξε τις ακτίνες σου στην ιλύ που ψήνεται
(που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας γίνει ένα καταστάλαγμα (μια ξηρά)
για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν
και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη.
Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν,
και κινδυνέψει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί)
το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα ιλύ,
και ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο,
το σημαντικότερο όλων!




Μια ωραία προσευχή λοιπόν, σαν το πάτερ ημών, εύκολη να θυμάσαι. Θυμήθηκα τώρα και αυτό που είχε κάνει ο Ζολώτας στο ΔΝΤ. Περήφανοι ως Έλληνες για τη γλώσσα μας (και για το χορό μας, άλλο θέμα και αυτό αργότερα). Περήφανοι που ήταν ένα τεχνολογικό εργαλείο τόσο χρήσιμο όσο τα Windows του Bill Gates με τη Microsoft και της Google. Κάτι αντίστοιχο ήταν κ το αλφάβητο ΤΟΤΕ. Περήφανοι που μιλάμε τη γλώσσα της επιστήμης. Και η Ελλάδα είναι παιδεία και μάθηση, άρα μαθηματικά. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Άσε που ο Steve Jobs θα ένιωθε ντροπή αν του έλεγαν ότι του έδωσαν το iphone εξωγήινοι. 

ΥΓ. Ολοκληρώνοντας, η ελληνική γλώσσα είναι μία μαγεία, ένα ζωντανό παιχνίδι δημιουργίας. Θυμήθηκα και τη λέξη "νεοφυής" του σύντροφου (sic) Γιώργου Παπαδόπουλου, που του ήρθε από το Liedel Scott και υιοθετήθηκε από το κρατος. Φαντάσου. Άντε και από το ιερατείο Γιώργο. 

Σχόλια