Και εγένετο βιβλίο (2)

Στη Σουηδία με αγάπη 
Πέρασε αρκετός καιρός να γράψω στο blog, λίγο γιατί πλέον όλοι γράφουν και στο φβ, αλλά το κυριότερο ήταν άλλο: τελείωσα το βιβλίο. Ένα βιβλίο που με παίδεψε μεν, αλλά δεν παύει να ολοκληρώθηκε δε. Τα συναισθήματα;

Πώς ήταν σαν διαδικασία; Μάρκετινγκ. Κάνεις τα στάδια και βγαίνει. Όλες οι διαδικασίες διδάσκουν κάτι, έτσι και η διαδικασία να συγγραψεις και να εκδόσεις κάτι. Και το βέβαιο είναι ότι κάθε προϊόν θα πρέπει να αξιολογηθεί από την ίδια την αγορά (προσφορά-ζήτηση). Η προσφορά ολοκληρώθηκε.

Τα στάδια 
Παντού με αγάπη
1. Έρευνα αγοράς. Αν και ουσιαστικά αυτή έγινε αφού τελείωσα με το προϊόν, αναζητώντας εκδότη. Με τύχη (ναι με τύχη) πέτυχα έναν πολύ συννενοήσιμο άνθρωπο, ο οποίος με καθοδήγησε και με βοήθησε να βγει.

2. Προϊόν. Τίτλος, design, περιεχόμενο. Προσπαθούσα να απαντήσω στο ερώτημα για την νοοτροπία που με απασχολεί χρόνια (10) που γράφω εδώ, χωρίς να το κάψω, και προσπαθούσα να βρω άξονες. Το χρέος της χώρας, μαζί με τη θρησκεία που μας διαφοροποιεί και το χρήμα που δε ξέρουμε να διαχειριζόμαστε ήταν το ιδανικό.
Ήθελα ένα ωραίο εξώφυλλο. Ζήτησα από τη φίλη μου την Αγγέλικα να με βοηθήσει να κάναμε κάτι με την αλφάβητο, που να είναι και ωραίο. Μπλέ του Αιγαίου, λιτό και απέρριτο. Και με κρυφά νοήματα, να έχουμε να λέμε.
Σε συνεργεία με αγάπη
Το περιεχόμενο προσπαθούσα καιρό να το δομήσω. Έκανα ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για το χρέος και το χρήμα, ένα 2ο για την πίστη και τις θρησκείες, και μετά από το 3ο έως το 12ο εναλλάξ οι εξελίξεις σε ανατολή και δύση. Ίσως αναλύσω άλλη μέρα τα κεφάλαια.
Πολύ σημαντική είναι η δουλειά του επιμελητή, στην περίπτωσή μου της Καλλιόπης, της οποίας της βγήκαν τα μάτια να το στρώσει, έως τότε γελάγαμε σε βραδιές ποίησης διαβάζοντας αποσπάσματα.
Από την πλους με αγάπη
Βέβαια ας μη ξεχνάμε τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία τους, ένα πολύ καυτό θέμα για κάθε συγγραφέα (και καλά). Τέλος πάντων, αν και κατέθεσα σε συμβολαιογράφο ένα draft του βιβλίου, μετά τις συμβουλές από το Γιώργο, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάτι να σε προστατεύει ουσιαστικά. Άρα απλά μία προλήπτική κίνηση. Εξάλλου δεν έχει και σημασία αυτό. Το βιβλίο έχει 400 σελίδες κείμενο και 800 υποσημειώσεις, ποια καλύτερη θεωρητικά "προστασία" από αυτή;

3. Τιμή. Στο τέλος αποφασίστηκε και αυτή, 18 ευρώ λογικότατη για ένα βιβλίο 400 σελίδων.

4. Διανομή. Ο εκδότης. Μπήκε Πολιτεία, Ιανό, Ευριπίδη, Πρωτοπορία.

5. Προώθηση. Αρχικά το οπισθόφυλλο γράφτηκε από τη φίλη μου την Εύα. Μετά σκέφτηκα και ένα hashtag #thegreekpath, μιας και είναι πολύ τρέντυ για σόσιαλ μίντια. Φωτό φίλων στο φβ αρκούν. Τυπώθηκαν 330 κομμάτια (το έτος μεταφοράς της Ρώμης). Χάρισα σε φίλους, έστειλα σε όλη την Ελλάδα. Αν είναι καλό θα πάει.

6. Χρηματοδότηση. Ένα βιβλίο ούτε είναι φτηνό να βγει, ούτε περιμένει να βγάλει κανείς χρήματα από αυτό αν στέκει στα μυαλά του. Ουσιαστικά κοστίζει όσο ένα ακριβό αεροπορικό εισητήριο. Το μισό καλύφτηκε από φίλους και έτσι δεν έτσουξε πολύ.
7. Exit. Δεν υπάρχει. Το βιβλίο όπως λέει και στο site της η Πολιτεία
"Απ' όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του σώματός του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του, το τηλέφωνο, προέκταση της φωνής του, έχουμε επίσης το αλέτρι και το ξίφος, που είναι προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο, όμως, είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του." Jorge-Luis Borges
Τρομερό.

8. Κριτικές; ακόμα δεν έχω, ελπίζω σύντομα!
UPD: Είναι Αύγουστος κ έχω πια κριτικές. Πολλά τυπογραφικά, δυστυχώς, και κάποια μικρά βασικά λάθη. Δύσκολο η διόρθωση. Τα θετικά είναι ότι μου αναφέρθηκε ότι το βιβλίο έχει διδακτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και πολύ χάρηκα. Ο ιανός το έβαλε στα προτεινόμενα στην κατηγορία οικονομία. Ελπίζω σύντομα να βγει διορθωμένο!

UPD2: Βγήκε και ο δεύτερος τόμος. Τι άλλαξε; λίγα περισσότερα sites το φιλοξενουν. 

Σχόλια