Εγκαίνια την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ευρωπαϊκή

Ένα γιγαντιαίο αρχείο του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης θα κάνει την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο το Νοέμβριο. Πρόκειται για την http://europeana.eu/home.php μέσα από την οποία ο περιηγητής θα μπορεί να "κατεβάζει" δωρεάν βιβλία, να μελετά αρχαία κείμενα, μουσικά έργα και να θαυμάζει εικαστικά αριστουργήματα.
το συγκεκριμένο αρχείο συμμετέχουν πάνω από 100 θεσμοί, ενώ σύντομα θα ανέβουν στο Διαδίκτυο πάνω από δύο εκατομμύρια φάκελοι. Στόχος είναι ως το 2010 οι φάκελοι να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια.

Η σύλληψη της ιδέας γεννήθηκε το 2007, όταν η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι ο όμιλος Google είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Η πρώτη που μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή όλη την κληρονομιά της ήταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, η οποία την παρουσίασε σε μια ιστοσελίδα ονόματι europeana.

Στη συνέχεια, η ΕΕ ανέλαβε την ιστοσελίδα, χρηματοδότησε την πρωτοβουλία με περισσότερα από 225 εκατομμύρια ευρώ και εδώ και μερικούς μήνες η έδρα της europeana βρίσκεται στη Χάγη. Στον κατάλογο με τους εταίρους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα συμμετέχει και η Ελλάδα την οποία εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα, ο περιηγητής - επισκέπτης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία κάθε είδους, να συμβουλεύεται τα έργα που υπάρχουν σε ξένες βιβλιοθήκες χωρίς να χρειάζεται να πάει, να θαυμάσει πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, να ακούσει μουσική και να δει κινηματογραφικές ταινίες κα.

Πηγή
http://www.europeana.eu/
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=AGENDA/08/39&format=HTML&aged=0&language=en&guiLanguage=en

Σχόλια