Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Πράσινες” business στην Τουρκία

Η Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Τουρκίας(TSKB) και η Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης(AFD), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU), για την υποστήριξη σχεδίων πράσινης ανάπτυξης, με σκοπό την μείωση των εκπομπών “αερίων του θερμοκηπίου”, και την μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην Τουρκία.

Η TSKB δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό του ταμείου για τις “πράσινες επενδύσεις” αλλά ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες Γαλλίας – Τουρκίας συνεχίζονται, ώστε να οριστικοποιηθεί το ύψος των κονδυλίων που θα δαπανηθούν.

Όμως, ο Ζαν Μισέλ Σαβερίνο, Διευθύνων Σύμβουλος της AFD, δήλωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει δάνεια ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδυτικά σχέδια σε ολόκληρο τον κόσμο, και συμπλήρωσε ότι 200 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν για “πράσινες επενδύσεις”, στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα, μέσα στο 2009.

Ο Χαλίλ Έρογλου, Διευθυντής της TKSB, δήλωσε ότι η τράπεζα του έχει ήδη χρηματοδοτήσει 71 επενδυτικά σχέδια στην Τουρκία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ισοδυναμούν με παραγωγή ενέργειας 2,255 μεγαβάτ, ή με 15% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Τουρκία.

“Όταν θα ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια και θα ξεκινήσει η λειτουργία των ενεργειακών πηγών όπως οι ανεμογεννήτριες, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Τουρκία ια μειωθούν κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμεί με το 1% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Τουρκία”, δήλωσε ο κύριος Έρογλου.

Η AFD παρείχε 800 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Τουρκία, όπως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη βόρεια Τουρκία, αιολικά πάρκα στη δυτική Τουρκία, και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην ανατολική Τουρκία.

από τον ΣΚΑΙ

Σχόλια