Το Κέντρο των Αυτοκρατοριών

Ανοίξτε ένα χάρτη 

Οι οικονομικο-στρατιωτικές αυτοκρατορίες (477 π.Χ.- 1922) 

Η πρώτη "αυτοκρατορική" ένωση στον ελλαδικό χώρο έλαβε χώρο από τους Αθηναίους με την Δηλιακή Συμμαχία με 150 περίπου πόλεις κράτη- μέλη, το 477 π.Χ. Διαλύθηκε το 404 με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.  Στη συνέχεια στον ελλαδικό χώρο ο Αλέξανδρος δημιούργησε την αυτοκρατορία του που μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει με την εισβολή του στην Ασία και έως το θάνατό του (334-323 π.Χ.) . Σε 10 χρόνια δημιούργησε αήττητος μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, όπου έπειτα από τις διαμάχες των διαδόχων του, και τον Πύρρο, στον ελλαδικό χώρο επικράτησαν οι Ρωμαίοι (146 π.Χ).

Η πρώτη μεσογειακή αυτοκρατορία λοιπόν ήταν η Ρωμαϊκή (με έδρα τη Ρώμη, θρησκεία το δωδεκάθεο και τα λατινικά επίσημη γλώσσα) και μάλλον η πιο πραγματική, που ιδρύθηκε μετά την Ρωμαϊκή Δημοκρατία, το 31 π.Χ. Τότε ηττήθηκε στο Άκτιο ο Μάρκος Αντώνιος από τον Οκταβιανό. Το 27 π.Χ. το res publica έφυγε για να έρθει το Principatum, όπου ο Οκταβιανός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μπορούμε απλά να πούμε ότι ηττήθηκε από τον Χριστιανισμό, όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο το 330 μ.Χ. Το 395 μ.Χ. ο Θεοδόσιος μοίρασε την αυτοκρατορία σε ανατολικό και δυτικό κομμάτι στους γιους του, όπου το δυτικό διαλύθηκε, ενώ το ανατολικό εξελίχθηκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία Γλώσσα της αυτοκρατορίας όχι πια τα λατινικά αλλά τα ελληνικά και θρησκεία ο Χριστιανισμός.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταλύθηκε το 1453 με την Άλωση της Πόλης, του Βυζαντίου δηλαδή από τους Οθωμανούς Τούρκους. Οι Τούρκοι προέλασαν έως την Βιέννη (1532) όπου σταμάτησαν. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία (τουρκική γλώσσα και ισλάμ) διήρκεσε έως τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1299 έως το 1922), όπου διαλύθηκε και δημιουργήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.
Στη θέση της στα Βαλκάνια δημιουργήθηκαν τα πρώτα έθνη κράτη (nation states) με πρώτο το Ελληνικό Βασίλειο (1832-1974, ενώ μεταξύ 1826-1832 έχουμε την πρώτη ελληνική δημοκρατία). Το Ελληνικό Βασίλειο είχε Ορθόδοξους Χριστιανούς και γλώσσα τα ελληνικά. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε οριστικά μετά το τέλος του ΑΠΠ, από τις Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, οι οποίες έβλεπαν θετικά τη δημιουργία (χριστιανικών) βαλκανικών κρατών στα Βαλκάνια στη θέση της παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ελληνικό κράτος ήταν και το πρώτο nation state στην Ευρώπη.

Τα τελευταία 100 χρόνια. Οι εμπορικές αυτοκρατορίες
Η Βρετανική Αυτοκρατορία στη δύση είχε αναπτυχθεί εμπορικά έπειτα από την βιομηχανική Επανάσταση και την ανακάλυψη της Αμερικής. Στην περιοχή μας η Βρετανική Αυτοκρατορία ενεπλάκη με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) για τη δημιουργία ελληνικού κράτος, του οποίου διόρισε και βασιλιά, τον Βαυαρό Όθωνα (ο οποίος θάφτηκε με τη φουστανέλα) και τον Δανό Γεώργιο (1863-1913, ο μακροβιότερος Έλληνας Ηγεμόνας), δίνοντας στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο και τα Επτάνησα. Η Χριστιανική Βρετανική Αυτοκρατορία ήλεγχε όλες τις παγκόσμιες εμπορικούς οδούς (Σουέζ, Γιβραλτάρ, Ινδίες, Χονγκ Κονγκ, Κύπρο κτλ). Η παρακμή της ήρθε με το τέλος του ΑΠΠ, όπου της θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα κατέλαβαν οι ΗΠΑ που πρωταγωνίστησαν μετά το τέλος του ΒΠΠ, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ, (Βορειο-Ατλαντικό Σύμφωνο)όπου η Ελλάδα εντάχθηκε το 1952.
Είναι σαφές ότι από τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους στα Βαλκάνια, "ανήκε εις στη Δύσιν"


Μετά τον ΒΠΠ, οι νικητές του ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ μπαίνουν ως υπερδυνάμεις σε έναν ψυχρό πόλεμο (οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, που λήγει με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Η Ελλάδα από το 1952 ήταν στους νικητές με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Στην Ευρώπη, Γερμανοί και Γάλλοι  οραματιστές για την ειρήνη στην Γηραιά Ήπειρο, δημιούργησαν έναν διακρατικό οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με την Ελλάδα 10ο μέλος το 1981, που το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 Η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, μία ζώνη με κοινό νόμισμα, αλλά με εθνικές οικονομικές και πολιτικές διοικήσεις.

Το 2009, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης εντάσσεται σε επιτήρηση από την τρόικα -Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- λόγω υψηλού δημόσιου χρέους, και στο τέλος 2011 την Ελλάδα ακολούθησε η Ιταλία. Τα δύο αυτά κράτη αρχηγούς έχουν πρώην τραπεζίτες, έπειτα από συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. 

Η Ιστορία των Αυτοκρατοριών συνεχίζεται (με το ίδιο κέντρο). 

Σχόλια