Ελλαδική κοινωνία 2013 μ.Χ. - Μια κυνική προσέγγιση

Έχω καιρό να γράψω κάτι, αλλά μου ήρθε η διάθεση να συνδέσω όλα όσα είχα στο μυαλό μου- σε ένα αρχείο. Προς θεού δεν έχω διάθεση να θίξω ούτε να κατηγορήσω, απλά να αποτυπώσω το ΓΙΑΤΙ ζούμε ό,τι ζούμε σήμερα ως κοινωνία παρατηρώντας κοινωνικά φαινόμενα που ζούμε όλοι μας και απλά στρουθοκαμηλίζουμε.

Γιατί τόση ανωριμότητα; 
1ον) η ελληνική κοινωνία φαντάζει ως μία συναισθηματικά ανώριμη κοινωνία -καθώς και ανώριμη γενικότερα για αστικά περιβάλλοντα και δομές- και για αυτό συμβαίνει ότι συμβαίνει.
Ανώριμες οικογένειες, ανώριμοι γονείς, ανώριμα - δικαιολογημένο- παιδιά, σχολεία χωρίς δασκάλους, ορθοδοξία παντού με αναγραφή του θρησκεύματος και πολιτική προπαγάνδα 10 χρόνια μετά, ξυλοδαρμούς γυναικών από ζηλιάρηδες συζύγους που δεν το λέμε πουθενά, συγκροτούν ανώριμες κοινωνίες του τύπου "τι θα πει ο γείτονας" στερημένες σεξουαλικά και το χειρότερο; όλοι εθελοτυφλούν.
Κυνικό συμπέρασμα; μια χαρά ήμασταν στα χωριά μας με τον παπά και τον δάσκαλο. Η γυναίκα έκανε και κουμάντο στο σπίτι, όλα κομπλέ. 

Γιατί τόσο παπαδαριό; 
2ον) συνειδητοποιείς εύκολα ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία δομή για τους νέους ανθρώπους- απολύτως καμία ΠΛΗΝ των ιερωμένων- παπάδων- δε θα τους λέω ιερωμένους, καθώς ο ρόλος των περισσοτέρων δεν έχει καμία σχέση με τα θεία, αφού δεν ασχολούνται με ζητήματα πίστης αλλά παράγουν πολιτική και πλούτο ανεξέλεγκτα, πατώντας πάνω στο κάκιστο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (έλεος) Φυσικά δεν έχω κάτι με το θεό και την πίστη, αλλά του θεού στο θεό και του Καίσαρος στω Καίσαρι (όχι τα κοσμήματα).
Μακάρι η ελλαδική εκκλησία (αφόταν αποσχίστηκε από το πατριαρχείο) να είχε έναν πνευματικά ηγετικό ρόλο, αλλά μπα. Βαριούνται και οι ίδιοι πια. Η εκκλησία είναι η μόνη δομή που υπάρχει στη χώρα και ελέγχει ψήφους, εκλέγει πολιτικούς. Μια ορθόδοξη Κολομβία που πάει στο Λας Βέγκας για την παιδεία (με το Vatopedi School of business να φαντάζει επίσης ως κάτι ορθολογικό αφού ή με κάποιο μονοπώλιο θα πρέπει να συνεργαστείς στην Ελλάδα) ένα σύστημα καζίνο για το αν σου κάτσε η σχολή που διάλεξες- κανείς δεν ασχολείται με το τι θες να γίνεις, να μπεις κ να φύγεις αν δεν το χεις. Τζακ ποτ δηλαδή το πανεπιστήμιο- καμία σχέση με την Ευρώπη. Και φυσικά δε θέλουμε τζαμιά όχι για θέματα πίστης αλλά προκύπτει θέμα τέλους του μονοπωλίου.

Λέω μόνο για τους παπάδες γιατί σήμερα δεν υπάρχει ελληνικός στρατός, καθώς αν υπήρχε θα έπρεπε να είχε κάνει πραξικόπημα- θα μου πεις μετά τέλος Ευρώπη- κ θα σου πω κ τώρα που είμαστε Ευρώπη; απλά δεν έχουμε αίμα, η ύφεση


είναι ύφεση εν καιρώ πολέμου. δεν έχουμε πόλεμο αφού δεν έχουμε νεκρούς θα μου πεις, αλλά είμαστε σίγουροι
Κυνικό συμπέρασμα; V for Vatopedi 

Γιατί τόσοι αθώοι; 
3ον) Εκτός από τις αυτοκτονίες, οι άνθρωποι που χάνονται τύπου Μαρφίν, δεν πρέπει να θεωρούνται ως θύματα του  πολέμου που ζούμε; Το χειρότερο; τους νεκρούς ακολουθεί κανιβαλισμός, δείγμα σαφώς απολίτιστης νεολιθικής κοινωνίας κανιβάλων. Μίντια με χαμό για μαγκάλια για να ζεσταθούν φοιτητές, αδίστακτοι ελεγκτές που πληρώνονται με ποσοστά (???) ενώ κανείς δεν έχει μιλήσει για όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν αυτόματες μπάρες στο μετρό και οδηγό που κόβει εισιτήρια στο λεωφορείο. Το ακόμα χειρότερο; δεν το λέω
Κυνικό συμπέρασμα; Μα αν μία κοινωνία δεν έχει πρότυπα και ελίτ τι άλλο μπορεί να συμβεί; 

Γιατί τόση κοροϊδία; 
4ον) Φυσικά το παράλογο ακολουθείται από έναν ψευδοπολιτικό μιντιακό δημόσιο διάλογο - φιάσκο που κανείς δεν εστιάζει στις αιτίες αλλά αυνανίζεται με τα αποτελέσματα και το παράλογο, εκσπερματώνοντας στη μάπα μας- δηλαδή φυσικά θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα ΜΜΜ αλλά όχι όσα γίνονται- και φτάνουμε στην αριστερά να κηρύσσει την ανομία στοχεύοντας νεανικές ψήφους και στη δεξιά την ηλιθιότητα διοργανώνοντας αμφότεροι .... camp που τα διοργανώνει η Παπαχρήστου που την απέκλεισε το ελληνικό τουίτερ από τους Ολυμπιακούς με μανία (ασκήσεις μίσους) να γελάμε και να κλαίμε. Να τους κατηγορήσεις; αυτούς ή τα σχολεία μας; που μπήκαν "καθηγητές" τύπου Ρεπούση να γράφουν για συνωστισμό όταν σφάζονταν κόσμος και να αποχωρούν την ώρα της σιωπής από τη βουλή; Που τους βρήκαμε;
Κυνικό συμπέρασμα; Γιατί τους δεχόμαστε; γιατί δεν είμαστε καλύτεροι τους. Δεν έχουμε παιδεία ούτε κριτική σκέψη (δασκάλους θέλουν αυτά) 

Γιατί τόσο ρατσισμός; 
5ον) από που προκύπτει όλο αυτός ο ρατσισμός; ήμασταν ή γίναμε; μήπως στο ότι εκτός από απαίδευτοι, είμαστε και ρατσιστές, βλέποντας σχόλια για ανάπηρους "ο σακάτης Σόιμπλε", που δε μπορούμε να τους δεχτούμε και στη καθημερινή μας ζωή- ας μη γελιόμαστε. Δε θα έλεγα ότι είμαστε μία μετα-σπαρτιάτικη ευγονική κοινωνία που πετάει από τον Καιάδα ανθρώπους, ΑΛΛΑ έχουμε αυτή τη συμπεριφορά κοροιδεύοντας ανθρώπους με αναπηρία, που στις άλλες χώρες απλά δεν το κάνει κανείς. Γιατί το κάνουμε; γιατί δε μας έμαθε κανείς να ΜΗΝ το κάνουμε. Εδώ πλέον είναι ευτύχημα να δεις νέο άνθρωπο να γνωρίζει ορθογραφία τι λέμε τώρα. 
Κυνικό συμπέρασμα; όσο δεν υπάρχει παιδεία είμαστε ΟΛΟΙ ρατσιστές. 

Γιατί τόση αγαμία...
6ον) στο επαγγελματικό τομέα η ανωριμότητα μαζί με τη ρατσιστική συμπεριφορά συναντιώνται κυρίως στο πως συμπεριφέρονται οι άντρες με εξουσία στις ωραίες (και όχι μόνο) γυναίκες. Με όποια ωραία γυναίκα αν τη ρωτήσεις "στην πέφτουνε;" θα σου πει 100% ναι και μάλιστα επίμονα. Γιατί πολύ απλά η φαλλοκρατία (που ξεκινά από την νοοτροπία εκπαίδευσης; δε ξέρω) έχει περάσει ότι τη γυναίκα την έχουμε .... Και δε μιλάμε για διαφορά μορφωτικού επιπέδου εδώ... ρωτήστε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες τι κάνουν και τους πανεπιστημιακούς με τις φοιτήτριες και τις γραμματείες. Φυσικά it takes two to tango αφού και οι γυναίκες μεγαλώνονται από τις οικογένειες - τη μάνα - να "βρει ένα καλό γαμπρό" όπου καλός= πλούσιος- μην κουραστεί και το κορίτσι. Η παπαδολογική πέρασε στην κοινωνία- α να αναφέρω και το θέμα με τους γκέι που ότι έκαναν το έκαναν στα κρυφά τόσες δεκαετίες. 
Κυνικό συμπέρασμα; τα λεγαν με το γαματε γιατί χανόμαστε, ποιοι τους άκουγαν 


Γιατί τόση ευκολία; 
7ον) όλα πρέπει να γίνονται εύκολα. Το φακελάκι, το "στο φωτοτυπικό" το μπαχτσίσι, είναι χαρακτηριστικά οικονομιών ανατολίτικου τύπου, δεν είναι κακά αν όλο το σύστημα δουλεύει έτσι, ΑΛΛΑ δε μπορείς να θες πόρσε, iphone, prada ΚΑΙ δημοκρατία ΚΑΙ εξυπηρέτηση δυτικού κράτους. Για κάμποσο καιρό τα είχαμε αυτά λόγω πασοκ θα έλεγα και εύκολου δανεικού χρήματος (αυτό αποπληρώνεται τώρα) αλλά τώρα τέλος. Ο γιος του ιδρυτή έφερε αβάδιστα το ΔΝΤ και το ανακοίνωσε εν μέσω τσόντας της Τζούλιας (χάλια κ εκεί το πήδημα) και δημοκρατία τέλος. Και λογικό, μας έμεινε το γερμανικό μοντέλο και τώρα τρέχουμε. Δε μας φταίνε αυτοί, τη δουλειά τους (ξανά)κάνουνε. Εμείς τα θέλαμε όλα εύκολα. 
Κυνικό συμπέρασμα; όταν δεν έχεις κοπιάσει για τίποτα τι άλλο μπορείς να περιμένεις 

Γιατί τόση δημοκρατία; 
8ον) πολιτικά μιλάνε πολλοί για ανοιχτές συνελεύσεις, άμεση δημοκρατία και άλλα ωραία.... οι ανοιχτές συνελεύσεις σε πλατείες για θέματα γειτονιών προφανώς και είναι ωραίοι και χρήσιμοι θεσμοί. Αλλά συμμετοχική δημοκρατία όταν δε θεωρώ ότι η πλειοψηφία ενδιαφέρεται με την άσκηση πολιτικής που την είδαμε όταν έχουμε και όλα τα παραπάνω; τι μας λείπει, είναι χρήσιμο και έχουμε όλοι μας ανάγκη να αλλάξουμε το σύνταγμα (που πάλι δεν είναι κακό) περισσότερο ή να ξαναπάμε σχολείο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, γείτονες, γονείς, επαγγελματίες; 
Κυνικό συμπέρασμα; Η δημοκρατία δεν προϋποθέτει σύνταγμα αλλά ΔΙΑΛΟΓΟ. Αλλά αν έχεις Αλκιβιάδη είδαμε και τη δημοκρατία της Αθήνας που τι έκανε στη Σικελία 

Γιατί αυτοκτονούμε συμπαρασύροντας και άλλους; 
Δύο πράγματα πριν- ο ελληνικός τρόπος ζωής είναι να γίνεις ευτυχισμένος με τα λίγα και εμείς το χάσαμε και για αυτό μας χτυπάνε ΟΛΟΙ. Συν ότι είχε προσαρμοστεί στην Ορθοδοξία, αλλά αυτή τη στιγμή και η Ορθοδοξία η ίδια έπεσε στην προτεσταντική παγίδα. Αυτά τα δύο θέλουν τεράστια ανάλυση, όχι τώρα, σε επόμενο ποστ ελπίζω. 

9ον) Με αυτά και αυτά μας πήρανε χαμπάρι σε όλο τον πλανήτη. Χώρα με αναρχικούς κρατιστές, μας κατηγορούν όλοι- και ο πλανήτης έχει πειστεί ότι  10 εκατομμύρια άνθρωποι ευθύνονται για την καταστροφή του υπόλοιπου πλανήτη.
Λογικό αυτό αφού ασχολούμαστε με τους πιο γελοίους από τους αστείους και δεν εστιάζει κανείς εκεί που πρέπει, στην αλλαγή νοοτροπίας του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δεισιδαιμονίες, λαϊκισμοί, πληροφοριακές βλακείες και ψέμματα που ΟΛΟΙ μας πέφτουμε στην παγίδα από τη στιγμή που δε γίνεται κάτι να σταματήσει αυτό. Κομπλεξιλίκια μοναδικού επιπέδου με αυτόχθονες (από τον Μακρυγιάννη αυτά και με τους Πόντιους αργότερα) να κοροϊδεύουν τους ομογενείς ή/ και ετερόχθονες να έχουν απογοητευτεί και να νομίζουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα απέξω. ΝΑΙ ΠΩΣ.

Κυνικό συμπέρασμα; η Ομόνοια έγινε κεντρική πλατεία για κάποιο γαμημένο λόγο 

Γιατί τόση Ελλάδα μέχρι τη Λαμία; 
10ον) αφού έφεραν στην Αθήνα τόσο εκατομμύριο κόσμο για θυρωρούς σε πολυκατοικίες (!!!) ας φανταστούμε πόσο πεινούσαν όμως στα χωριά, μετέτρεψαν την Αθήνα σε τυραννικό κέντρο της υπόλοιπης Ελλάδας, χωρίς κανέναν σχεδιασμό- σύνδεση αλλά με παρανοϊκά πράγματα όπως καλλικράτηδες, καποδίστριας (που σχεδίασε την Ελβετία και εδώ απλά τον φάγαμε) και όλο νόμους που διέλυσαν τα πάντα. Νησιά χωρίς σύνδεση, τουρισμός στον αυτόματο, χάος. Το μόνο σύστημα που δούλεψε ήταν το παραπολιτικό.
Κυνικό συμπέρασμα; μα τι περίμενες; 

Κυνικό συνολικό συμπέρασμα: 
Είναι ολοφάνερο ότι η κρίση ΔΕΝ είναι οικονομική, αλλά πολιτισμική, όπως το λέγανε πολλοί εδώ και καιρό, αλλά πλέον είναι ολοφάνερο. 
Και αυτό γιατί το σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν είχε προβλέψει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για τις τεράστιες κοινωνικές, τεχνολογικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές αλλαγές μετά το Information Age για να αλλάξει την ελληνική κοινωνία και να την προσαρμόσει στα νέα δεδομένα, τουναντίον την αποκοίμισε με μία παιδεία προηγούμενων αιώνων και αυτή είναι η κύρια αιτία για τον πανικό που έχει προκληθεί ΠΑΝΤΟΥ. Φυσικά ευθύνη έχουν ΜΟΝΟ οι πολιτικοί, στους οποίους κανείς δεν αναφέρεται. Μακάρι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία να αποτελέσουν στο μέλλον και τους μελλοντικούς πολιτικούς της, όσο θα συνεχίσει να παραμένει κράτος σε έναν πλανήτη με ΗΠΑ να μην είναι υπερδύναμη, με Ρωσία να ξαναδυναμώνει, με Βραζιλία να φουσκώνει λόγω Ολυμπιακών, με Κίνα να επιβραδύνει, με Ινδία να επενδύει στις νέες τεχνολογίες, και όλοι αυτοί ένα πράγμα να φοβούνται - να μην χτυπηθούν μεταξύ τους- και ένα πράγμα να σέβονται: τον ελληνικό πολιτισμό. Που δεν έχουμε ιδέα για τι μιλάμε. 

Η λύση; ο Γόρδιος δεσμός που έλυσε ο πρόγονος των χρυσαυγιτών ή σφαγέας λαών των συριζαίων φαντάζει καντηλίτσα μπροστά σε αυτόν που πρέπει να λυθεί τώρα.

Σχόλια