Γιατί μας καίνε


Υπάρχουν πολλές θεωρίες ΓΙΑΤΙ μας καινε. Δε θέλω στερεότυπα αλλά ούτε να εθελοτυφλώ, οπότε θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω κάτι μέσω λογικών σκέψεων και της πρώτης μεθόδου έρευνας, της παρατήρησης (και του λογικού συμπεράσματος).
Να ξεκαθαρίσω από τήν αρχή ότι δε θα αναφερθω σε σενάρια ότι φταίει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, οι εβραίοι, η νέα τάξη, οι τούρκοι, οι σκοπιανοί ή ο σύζυγος που θέλει να κάψει την άπιστη γυναίκα του.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Δεδομένο 1. Μας καίνε συχνά και σε πολλά μέτωπα
Δεδομένο 2. Μας καίνε πιο συχνά και σε περισσότερα μέτωπα όταν έχουμε εκλογές (αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και κάτι)
Δεδομένο 3. Κάθε φορά έχουμε ασυνεννοησία μεταξύ ιθυνόντων, μετακύλιση ευθυνών, κάποιος και κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, εσκεμμένα ή όχι. Πάντως δεν υπάρχει ποτέ σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ μας καίνε δεκάδες χρόνια. Έχουμε πολιτική να μην έχουν στρατηγική δηλαδή πάνω στο θέμα, άγνωστο το γιατί.
Δεδομένο 4. Μετά από τον εμφύλιο, στην Ελλάδα προωθήθηκε η απομάκρυνση πληθυσμών από τα χωριά και την επαρχία προς τα αστικά κέντρα (για διάφορους λόγους). Επίσης είχαμε το κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό, κάτι που έχει και άνοδο στις μέρες μας. Παρατηρούμε ότι οι φωτιές τελευταία (2007, 2009) (α) καίνε περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πάρνηθα, Ανατολική Αττική) και όχι απομονωμένες περιοχές, και (β) μέρη με επενδυτικό και τουριστικό ενδιαφέρον (Ηλεία, Ρόδος, Χαλκιδική, Εύβοια).

Δεδομένο 5. Από τη γνωστή εργασία των Χριστοδουλάκη-Σκούρα
"[...] Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μεγάλων πυρκαγιών, των εκλογών και της αύξησης της επιβολής των φόρων στην Ελλάδα. [...] αν και θεωρούμε πως η χαλαρότητα των νόμων έχει σχέση με την μεταφορά πλούτου από την εξουσία στους ψηφοφόρους, στη βάση της αναδρομικής χρησιμότητας, ή ως συνέπεια της αλλαγής της προσοχής των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση εν όψη της καμπάνιας επανεκλογής της."



ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
Συμπτώση
1. Μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας και της Αττικής, κάηκε και η Καλιφόρνια.
Σύμπτωση 2. Μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας και της Αττικής, πηγαίναμε- και πάμε- για εκλογές.


ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Υπόθεση 1. Ατύχηματα. Απάντηση. Συγνώμη μόνο αφελείς πιστεύουν ότι δεκάδες εστίες την ίδια στιγμή ενώ έχουμε δυνατούς ανέμους να είναι "ατυχημα".
Υπόθεση 2. Μας καίνε οι οικοπεδοφάγοι. Απάντηση. Μα οι οικοπεδοφάγοι για να νομιμοποιήσουν καμένες εκτάσεις οι οποίες κυρήσσονται αυτόματα αναδασωτέες πλέον θέλουν 100.000 ευρώ από τα 10.000 που θέλουν εάν χρησιμοποιήσουν την κλασσική συνταγή της μπουλντόζας και της περίφραξης της έκτασης. Εξάλλου τόσα αυθαίρετα υπάρχουν ήδη, χωρίς να καεί και κάτι. Και οποιος πιστευει οτι θα κανουν ενα βουνο οικοπεδα για πουλημα (!!!) ε, καλα τωρα.
Υπόθεση 3. Στρατηγός Άνεμος=καιρός. Απάντηση. Φυσικά και οι δυνατοί άνεμοι επηρρεάζουν αλλά την πολιτική αχρηστία της x ηγεσίας δεν τη δικαιολογεί ο άνεμος.
Υπόθεση 4. Ασύμμετρη απειλή. Απάντηση. Δε μας ρίχνουν πυρηνικα, φωτιά μας βάζουν. Συμμετρικότατη είναι ΕΑΝ δουλευε ο μηχανισμός αντιμετώπισης (που υπάρχει=πυροσβεστική)

ΑΡΑ
Άρα:
Καταρχάς να μιλήσουμε ότι ΔΕΝ μιλάμε για ασύμμετρη απειλή, αλλά οπωσδήποτε για απειλή για ολική καταστροφή.
Δεν είναι οικοπεδοφάγοι. Δε στεκει για το βαθμο που μας καινε.
Τώρα για εθνικό σχέδιο για να μας κάψουνε οι οχτροί μας είναι κάπως παράλογο, μπορούμε και να φύγουμε, έχουμε και τη θάλασσα κοντα βλέπεις, που θα πάει θα σβήσει. Εξάλου αν θες να σκοτώσεις πληθυσμό δεν θα τον κάψεις, ή θα τον βομβαρδίσεις ή θα τον σφάξεις.
Όμως καίνε απλά εκτάσεις στην ύπαιθρο (α) προεκλογικά και (β) πλησίον περιοχών που μπορούν είτε να κατοικηθούν, είτε να έχουν καποια εμπορική αξιοποίηση.
Επίσης, βολεύει μια χαρά τους πολιτικούς μας, αυτούς τους ικανότατους ανθρώπους.

Τι χρησιμοποιούν: γκαζάκια, μηχανές, την άχρηστη πολιτική ηγεσία, τον καιρό και την έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης. Σε αντίστοιχα εθνικά προβλήματα π.χ. σεισμοί μας μάθαιναν στο σχολείο πως να προφυλαγόμαστε, κτηριακές υποδομές και δείκτες, γιατί όμως ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ?

Συμπέρασμα: Το πιο λογικό είναι λοιπόν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο για άμεση αστικοποίηση των δασικών εκτάσεων πλησίων των υπάρχοντων αστικών κέντρων για να μεγαλώσουν οι πόλεις αλλά και να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι η οργανωμένη πολιτεία ή δεν κάνει τίποτα ή όλο ανευθυνότητες και παραλείψεις μόνο σε υποψίες θα έπρεπε να μας βάζει.
Οπότε είναι (α) οργανωμένο και (β) πολύ σοβαρό (γ) θα έχει και συνέχεια..
Το θέμα είναι ποιος ή ποιοι επωφελούνται από αυτό; Εδώ δε μπορώ να απαντήσω. Ακόμα τουλάχιστον. Πάντως έχει σιγουρα (α) θέμα και (β) το θέμα του συνδέεται και με άλλα..

Σχόλια