2010: Τελικά το Πολυτεχνείο έριξε και τη δημοκρατία

Παρατηρώ εκτεταμένα τόσο τις ειδήσεις όσο και τα γεγονότα του αιώνα που μας πέρασε τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να απαντήσω στον εαυτό μου ΓΙΑΤΙ συμβαίνουν όσα συμβαίνουν.
Για να κατανοήσω καλύτερα το γεγονός, έκανα βασική ιστορική έρευνα, έστω δευτερογενή. Συνδέοντας λοιπόν τις σκόρπιες σκέψεις μου συμπεραίνω τα εξής:

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ της πραγματική δημοκρατία. Νόμιζε ότι ήταν.
Γιατί; Ας δούμε τις Πολιτικές Εξελίξεις μεταξύ 1946-2010.

1946-1949: Εμφύλιος πόλεμος.
Εδώ είναι η λίστα των μεταπολεμικών πρωθυπουργών, 1944-1967, δηλαδή μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών . Στατιστικά. έχουμε 34 εναλλαγές σε 23 χρόνια στην εξουσία εκ των οποίων 5 υπηρεσιακοί, 2 στρατηγοί και 1 Αρχιεπίσκοπος, δηλαδή η μέση θητεία στους 8 μήνες περίπου. Τα ονόματα Παπανδρέου, Καραμανλής από τότε εναλλάσσονται στην εξουσία, τα φρεσκότερα όλων.

1967-1974: Στρατιωτική Χούντα.
Οι στρατιωτικοί είχαν ανέκαθεν πρόσβαση στην εξουσία, και σε 3-4 ώρες με ένα απλό πραξικόπημα από τα τεθωρακισμένα στο Γουδί, μάζεψαν τους πολιτικούς στο Ξενοδοχείο Πικέρμι σε ελάχιστες ώρες και ανέλαβαν την εξουσία της χώρας. Απλά και όμορφα. Χρόνια αργότερα αντιστάθηκε η αυτοαποκαλούμενη γενιά του Πολυτεχνείου, την οποία ακολούθησε η επίσης αυτοαποκαλούμενη γενιά των 700 ευρώ ή πλέον γενιά του ΔΝΤ. Αρχηγός της χούντας ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανετράπη εκ των έσω αρχικά, εδώ η λίστα και στις 24 Ιουλίου 1974 ο Καραμανλής ξαναήρθε στην Ελλάδα ως σωτήρας, έπειτα από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1974-1981: Μεταπολίτευση
Την εξαετία 1974-1980 και παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση, που έπληξε και τη χώρα μας, το εθνικό εισόδημα αυξανόταν με ρυθμούς 5% ετησίως, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα σημείωσε αύξηση 50%. Ο Καραμανλής δεν δίστασε να εθνικοποιήσει μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Ολυμπιακή, Εμπορική), όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν, με αποτέλεσμα κάποιοι κύκλοι των βιομηχάνων να τον κατηγορήσουν για σοσιαλμανία. Στην εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τα διπλωματικά ανοίγματα τις γειτονικές κομμουνιστικές χώρες και τη Μόσχα καταγράφονται στο ενεργητικό του.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης. Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας. 

1981-2002: Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία
Με ένα σύντομο τριετές διάλλειμα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη 90-93 το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές.Οι Έλληνες μεγαλώνουν με το ότι το Πολυτεχνείο έριξε τη χούντα, ας περιμένουν μέχρι το 2010 να δούν ότι τελικά το Πολυτεχνείο έριξε και τη δημοκρατία.

1990-1993: Ο Αντώνης Σαμαράς ΥΠΕΞ 
Το μόνο άξιο αναφοράς είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ρίχνει το 1993 το κόμμα που 16 χρόνια αργότερα θα αναλάβει την ηγεσία του. Θεός Φυλάξοι.Το ίδιο είχε κάνει και ο Μητσοτάκης βέβαια στον παππού του συμφοιτητή του Αντώνη το 1965.  Να σημειωθεί ότι ο Σαμαράς πήγε σχολείο στο Κολλέγιο Αθηνών που το ίδρυσε ο δικός του παππους και ήταν επίσης συμφοιτητής με τον ΓΑΠ στο Amherst College.

1981-2002: Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (συνέχεια)
Ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, Αντρέας κυβερνάει τη χώρα μετά από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ τότε. Η γενιά και οι πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου αναλαμβάνει εμμέσως και αμέσως την εξουσία της χώρας. Το 1996 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ φεύγει από τη ζωή και αναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης.

2002-2004: Το τέλος της δεύτερης εποχής ΠΑΣΟΚ (1996-2004)
Ο Αντρέας έφυγε και ο Σημίτης κυβερνάει από το 1996-2004 κερδίζοντας 2 εκλογές (1996 και 2000). Μαζί του και η Γενιά του Πολυτεχνείου, χωρίς να έχει δώσει ακόμα τα ρέστα της, τα οποία μας τα φυλάει για το 2010. Το ΠΑΣΟΚ το 2004 ήταν έτοιμο να παραδώσει την εξουσία στην Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, έπειτα από 20 (!) χρόνια διακυβέρνησης. Ο Σημίτης πριν την ήττα, παραδίδει το κόμμα στο γιο του ιδρυτή του και εγγονό του Γεωργίου Παπανδρέου, μην αφήνοντας έτσι να φανεί ότι ηττήθηκε από τον Καραμανλή.

2004-2009: Ένας Καραμανλής ξανά στην εξουσία. 
Τι να πει κανείς για αυτήν την περίοδο;;;

2009-2010: Ένας Παπανδρέου ξανά στην εξουσία
Η "ζωή να'χει" γενιά του Πολυτεχνείου έρχεται με την ομάδα του ΓΑΠ από το ΥΠΕΞ να αναλάβει τα χάλια (στην κυριολεξία) της κυβέρνησης Καραμανλή. Μαζί με τον Μητσοτάκη αντέχει στις κακουχίες. Κατά τα άλλα το δημοκρατικό πολίτευμα τελικά καταλύεται με 3 νεκρούς αθώους και αναλαμβάνει το ΔΝΤ και η ΕΕ τις τύχες της χώρας, έπειτα από μία άφωνη και αφανή επανα- χρεωκοπία λόγω του ευρώ. Εξάλλου όπως λένε οι έλληνες υπήκοοι (τίνος μάθαμε φέτος) αφού αυτή η χώρα χρεωκοπεί κάθε 30 χρόνια...

Συμπέρασματα
Δικά σας.


Τι ακολουθεί άραγε..;

Σχόλια