Ελληνικός Εθνικισμός. Ο Ιουστινιανός, η Ορθοδοξία και οι Έλληνες

Η απαρχή του ελληνικού εθνικισμού πότε είναι;  Η wikipedia λέει ο 19ος αιώνας. Αλλά ας πάμε παλιότερα. 


Ο Εθνικισμός στην αρχαία Ελλάδα 
Είναι φανερό ότι οι αρχαίοι Έλληνες, μόνο εθνικιστές δεν ήταν. Και ο τίτλος έχει λογοτεχνική και μόνο σημασία. Και το πας μη Έλλην βάρβαρος, προφανώς έχει άλλη σημασία. Οι αρχαίοι είχαν τον ισχυρότερο πολιτισμό του κόσμου (γιατί όχι και του σημερινού) και η λέξη 'Ελληνας αντιπροσώπευε την παιδεία, όχι την εθνική-αιματολογική καταγωγή. Μη ξεχνάμε το ομόγλωσσον, ομόθρησκον (το όμαιμον το αφήνουμε, δε μας συμφέρει). Το πλεονέκτημα του σύστηματος τους ήταν ότι ήταν ανοιχτό, ενώ σε αντίθεση, τα "εθνικιστικά" είναι κλειστά: Ξένε, δε σε δεχόμαστε. Τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε δέχονταν αν ήσουν Πέρσης; Όχι. Νέρωνας; Ναι. Πως; Αφού ζούσαμε την παρακμή επί Ρωμαίων!!! Το οξύμωρο είναι ελληνική λέξη. 
Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, οι Ρωμαίοι πήραν το ελληνικό μέτρο και το κάναν ρωμαική υπερβολή. Αλλά το διέσωσαν και το διέδωσαν κιόλας. Κακά τα ψέματα, οι αρχαίοι Έλληνες (και όχι οι προγόνοι μας) είχαν φτάσει κοντά στο τέλειο σε επίπεδο πολιτισμού και ακολουθήθηκε από το νόμο της φύσης. Μετά την ακμή, έρχεται και η παρακμή, βλέπε Νέρωνας. Τους Ρωμαίους και την αυτοκρατορία τους ακολούθησαν οι Βυζαντινοί και ο Χριστιανισμός. 
Υπάρχει ένα τεράστιο χάος για το Βυζάντιο. Οι Βυζαντινοί ήταν Έλληνες ή Λατίνοι; ή Ρωμιοί; Σίγουρα δεν υποστήριζαν ότι είναι απόγονοι του Οβίδιου ή του Οράτιου. Αν ψάχνουμε μία ημερομηνία που οι Ρωμαίοι Βυζαντινοί έγινανπάλι  "Έλληνες" Βυζαντινοί, ΜΑΛΛΟΝ ήταν επί Ηράκλειου. 
Ο Ηράκλειος (Flavius Heraclius Augustus) κάνει την πρώτη κίνηση ελληνικής γλωσσικής ταυτότητας από τη ρωμαική.  Λίγους αιώνες πριν (394) καταργούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες (από το 776 π.Χ.) και το 529 ο Ιουστινιανός έκλεισε την Ακαδημία του Πλάτωνα, κάτι που απόγονοι του βρίσκουν λογικό, βάζοντας έτσι την ταφόπλακα -το επιτύμβιο καλύτερα- στην Αρχαία Ελλάδα. 


Οι Σκοτεινοί Αιώνες του ελληνικού εθνικισμού. Η αντικατάσταση του ελληνικός από το Ορθόδοξος. 


Αντιγράφω από wikipedia
Ο Ηράκλειος είναι ο Αυτοκράτορας που καθιέρωσε την ελληνική γλώσσα ως την επίσημη γλώσσα του ρωμαϊκού κράτους, αντικαθιστώντας στα επίσημα έγγραφα, επιγραφές και νομίσματα το “Imperator Caesar, Augustus” με το “Βασιλεῦς”. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι με τη βασιλεία του Ηράκλειου η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εγκατέλειψε οριστικά την Αρχαιότητα και εισήλθε για τα καλά στη μεσαιωνική φάση της, αυτήν του (σήμερα αποκαλούμενου) βυζαντινού κράτους.

Συν τοις άλλοις, οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν καταγωγή από την Αρμενία μέχρι την Καππαδοκία. Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει την αντίθετη κατάσταση είναι οι εικονομαχίες. Αναφέρει ο Τριανταφυλλίδης τον ορισμό- εικονομαχία: (ιστ.) η εκκλησιαστική και πολιτική διαμάχη που προκλήθηκε από την απόπειρα ορισμένων βυζαντινών αυτοκρατόρων (κατά τον 8ο και 9ο αι.) να καταργήσουν τη χρήση και τη λατρεία των θρησκευτικών εικόνων, ως εκδήλωση μη σύμφωνη προς το πνεύμα και τη διδασκαλία του χριστιανισμού: H πρώτη (726-787) και η δεύτερη (813-843) περίοδος της εικονομαχίας. Πως λοιπόν περάσαμε στον σημερινό ελληνικό εθνικισμό; Νομίζω ότι ο άλλος παράγοντας που τον επηρρέασε είναι η είσοδος των Οθωμανών στην Ασία και έπειτα στην Ευρώπη. 
Εδώ τίθεται και το θέμα της ονομασίας των Ελλήνων. Στο Βυζάντιο λέγονταν Ρωμαίοι και μετά Ρωμιοί. Και μετά Έλληνες. Περίπου... Η λέξη Έλληνας σήμαινε τον ειδωλολάτρη.  Έλληνες επί της ουσίας ήταν όσοι είχαν την ελληνική παιδεία από τα ανώτερα στρώματα. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι όταν σταμάτησε η Ορθοδοξία (στο Βυζάντιο) να αισθάνεται την απειλή από το 12θεο. Εδώ και άλλες πληροφορίες.  


Ενστάσεις κανείς; 
Μετά το 1453, η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν το Ρουμ <Ρωμιοί <Ρωμαίοι, εξού και η Ρούμελη. Η Ελλάδα άνηκε στους Οθωμανούς, έως όχι το πρόσφατο 1830, αλλά το 1912. Ούτε 100 χρόνια πριν... Όπου αφού ο Ιμπραήμ είχε σαρώσει την επανάσταση αφού εμείς κάναμε εμφύλιους, οι Άγγλοι αποφάσισαν να μας κάνουν κράτος, για να κάνουν αυτοί εμπόριο. Και αποφάσισαν να μας κάνουν και Έλληνες. Σωστά; Όχι. 
Η αρχαία Ελλάδα είχε συνδεθεί με τη νέα (;) με τους Φεραίο και Κοραή. Φοβεροί στοχαστές και λόγιοι. Τον νεοελληνικό διαφωτισμό ας πούμε. Εκεί κάπου, μεταξύ 1600-1800, οι Έλληνες άρχισαν να αποκτούν ΠΑΛΙ τη χαμένη τους εθνική (;) ταυτότητα. Συνεπώς είχαμε 2 φάσεις ΕΛΛΑΔΑΣ, την αρχαία με τη νέα, και επί της ουσίας ουδεμία σχέση έχει η μία με την άλλη, αφού τη μία την είχε το 12θεο και την άλλη ο χριστιανισμός (ο πλατωνισμός για τις μάζες, Νίτσε). Η σύνδεση τους έγινε από την Ορθόδοξη Εκκλησία (της Ελλάδος= γενική τοπική, όχι της ιδιότητας). 


Ο Εθνικισμός στη νεότερη Ελλάδα 

Η wikipedia αναφέρει ως απαρχή του νεοελληνικού -προφανώς- εθνικισμού το 19ο αιώνα, μετά το 1830 με λίγα λόγια, με κύριο φορέα την Εκκλησία μας. Εκεί κάπου (1830) γεννήθηκε και η αιματολογία των ελλήνων, ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι δηλαδή. Το ερώτημα προέκυψε από τη διαμάχη κατά τη διάρκεια της επανάστασης το 1821, για το ποιοι θα κυβερνούσαν, αφού οι Αρβανίτες δε θεωρούνταν Έλληνες. Και ήταν πολλοί. Και οι σύμμαχοι, διαίρει και βασίλευε. Ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο είναι αυτόΤο 1830 η Ελλάδα είχε Αρβανίτες, αντιγράφω- όπως ο Μπότσαρης -ενδεικτικά: http://www.elliniko-fenomeno.gr/?p=3646- Κουντουριώτης, Μιαούλης από τα «μεγάλα» ονόματα ή ο Μελέτης Βασιλείου εδώ στην Αθήνα), το ίδιο και πολλοί νεότεροι: Παύλος Μελάς, Πάγκαλος, Κουντουριώτης ο νεότερος, Κοριζής, Κολιγιάνννης κλπ. Αν πιάσουμε τους Βλάχους και τους Σαρακατσάνους, βρίσκουμε από τον Κρυστάλλη μέχρι τον Αβέρωφ ή το Σουφλιά. 
Τον εικοστό αιώνα έχουμε: Αν σκεφτούμε και τα ονόματα μόνο Έβερτ, Φιξ, Βόζεμπεργκ, Ρόζεμπεργκ, Βανσενχόφεν, η γερμανική καταγωγή τους κάνει μπαμ. Άλλα επίθετα δηλώνουν ευθέως την παλιά εθνική καταγωγή: Βούλγαρης, Αρβανίτης, Σκεπετάρης, Τουρκογιώργης, Τουρκοβασίλης, Ισμαήλος (και Σμαϊλης), Χασανάκος, Ιγλλίζογλου, Βλαχογιάννης κλπ. Αν πιάσουμε τους Ιταλούς, το εύκολο θα ήταν να επικαλεστώ τον Μαβίλη ή τον Καποδίστρια, προτιμώ όμως να παραπέμψω στις εφημερίδες του Νοέμβρη του 1940: εκατοντάδες άνθρωποι με ιταλικό ονοματεπώνυμο, απόγονοι συνήθως μικτών ιταλοελληνικών οικογενειών, αγανακτισμένοι από την επίθεση του Μουσολίνι, δηλώνουν ότι αποβάλλουν την ιταλικότητά τους και λογίζουν τον εαυτό τους Έλληνα (αρχείο εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα»). Ο Ραφηλίδης αναφέρει ΠΟΛΛΑ στοιχεία για το θέμα και της αιματολογίας των Ελλήνων. 
Έτσι έχουμε τους Έλληνες να λένε το 2010 ότι είναι απόγονοι του Περικλή και του Αλέξανδρου, ενώ.... Και όποιος επιμένει να αμφισβητήσει, απαριθμώ πόσοι λαοί πέρασαν από την Ελλάδα:
Ρωμαίοι, Γότθοι, Βούλγαροι, Ούνοι, Σλάβοι, Βλάχοι, Αρβανίτες, Φράγκοι, Άραβες, Τούρκοι. 10. Ποιοι είναι απόγονοι ποιανων; 

Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός- ορθόδοξος- εθνικισμός γεννήθηκε ίσως το 630 μ.Χ. Με κύρια φάση μετά το 1830. Η Εκκλησία ανέλαβε την ορθόδοξη εθνική διαπαιδαγώγηση των νεοελληνών, με την υποστήριξη των φίλων συμμάχων. Δε με καλύπτει όμως αυτό. Υπάρχει και μία ολόκληρη οικονομία που βγάζει λεφτά από τη βιομηχανία του ελληνικού εθνικισμού, καταγωγής. Που κλείνει Blogs και πάει λέγοντας. Κατάντια. Κύριοι, η Ελλάδα δεν είναι έθνος, είναι παιδεία. 

Σχόλια