Γιατί οι Έλληνες δε χρειάζονται Κράτος

Σημ.: Το ποστ αυτό γράφτηκε το 2011. 


Οι Έλληνες τώρα την περίοδο της κρίσης πουλάνε. Στο εξωτερικό παίζουν την τύχη της Ευρώπης με το ευρωομόλογο, οδηγώντας τη Μέρκελ και το Σαρκοζί στις δηλώσεις για κοινή διακυβέρνηση- λες και η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της τι είναι- τις εξαγωγές στο +7,1 για το 2010, και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, που τη μάθανε στο εσωτερικό ΜΕΤΑ την υποψηφιότητα. 
Το 2010 στο εσωτερικό οι Έλληνες αγοράζουν ακριβά, φορολογούνται και φοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν διόδια με κίνημα (?), δήμαρχοι αναλαμβάνουν δράση, οι κυβερνήτες τους τους λένε κοπρίτες και το δέχονται, έχουν μία Πελοπόννησο χωρίς Ολυμπία και με απλά λόγια βλέπουν το κράτος τους- και το αντιμετωπίζουν- ως εχθρό, αφήνοντας όλους του εξωτερικού για ακόμα μία ιστορική περίοδο μαλάκες, αλλά έτοιμους να τους αγοράσουν (αυτή τη φορά). 

Γιατί αυτό;
Γιατί οι Έλληνες πολύ απλά δε θέλουν, και δε χρειάζονται Κράτος. 
Γιατί είναι κάτι που δουλεύει έξω και όχι σε μια περιοχή γεωγραφικά όπως η Ελλάδα. 

Ιστορικά
Στην Ελληνική Μυθολογία το Κράτος τί ήταν;  το Κράτος ήταν η προσωποποίηση της ωμής εξουσίας κάθε μορφής (όχι μόνο της κρατικής). Το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Στυγός και του ΠάλλανταΟ Αισχύλος στην τραγωδία του Προμηθεύς Δεσμώτης παρουσιάζει το Κράτος και τη Βία ως υπηρέτες / πιστούς εκτελεστές του Δία να βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου. Γενικά πάντως το Κράτος απλά αποδέχεται τις διαταγές του Δία χωρίς αντίθετη σκέψη. 

Συνεπώς το Κράτος για τους προγόνους ΜΑΣ ήταν η εκτελεστική εξουσία των θεών και δεν είχε και μεγάλη σχέση με τους ανθρώπους, τους πολίτες. 

Το σύγχρονο κράτος -state- από το λατινικό status- και το nation-state είναι δημιουργήματα ευρωπαϊκά, που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση των παλιών φεουδαρχιών μετά τη Γαλλική Επανάσταση και πιο πρόσφατα, εξυπηρετούσε τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον έλεγχο των αποικιών τους και άλλα νόστιμα- που τα βλέπουμε ΤΩΡΑ στην Αίγυπτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η μετάφραση είναι η ίδια, United States of America. 


Κράτος ή Πολιτείες λοιπόν; 
Η Ελληνική Επικράτεια είχε πολιτείες ή πόλεις κράτη και το κέντρο τους ονομαζόταν άστυ εξ'ου και η αστικοποίηση. Άστυ ήταν το κύριο μέρος τη πόλης, χωρίς τα προάστια, και η Αθήνα λεγόταν το κλεινόν άστυ, το ένδοξο κέντρο. Προφανώς η λέξη Κράτος που σημαίνει και Δύναμη, υιοθετήθηκε για να σφυρηλατήσει μία συνοχή μεταξύ των ελληνικών πολιτειών και φυλών; ίσως, αφού είχαμε Ίωνες, Δωριείς παλιά, αργότερα είχαμε Σαρακατσάνους, Αρβανίτες και Παλιοελλαδίτες. Κοινό σημείο; Το ομόθρησκον (τότε το Δωδεκάθεο, έπειτα ο Χριστιανισμός), το Ομόγλωσσον (τα νέα ελληνικά). Αφήνω το ομόαιμον απέξω. 

Οι Έλληνες λοιπόν πάντα αυτο-διοικούνταν. η Ελευθέρα Πολιτεία Σάμου, Ικαρίας, Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, Ιταλικά: Stati Uniti delle Isole Ionie, η Κρητική Πολιτεία είναι μερικά παραδείγματα. Και τι ήθελαν: αυτονομία, αυτάρκεια και ανεξαρτησία. 

Το ελληνικό "κράτος" που έως το 1974 ήταν Βασίλειο
Από το 1832 μέχρι το 1974 το ελληνικό κράτος ήταν βασίλειο (με διαστήματα χωρίς βασιλεία) και μετά το 1974, η σύγχρονη Ελλάδα είναι Δημοκρατία (Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία). Το 1880 στην ελληνική επικράτεια προστέθηκε η Θεσσαλία, το 1913 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Μακεδονία, το 1920 η Ανατολική Θράκη και η Σμύρνη που επέστρεψαν στην Τουρκική κυριαρχία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην Ελλάδα προστέθηκε το 1923 η Δυτική Θράκη.

Πρόσφατο κράτος η Ελλάδα, αλλά όχι όπως τα δυτικά με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά με οικογενειοκρατία αφού οι παλιοί κοτζαμπάσηδες αποτέλεσαν τα μέλη των εθνοσυνελεύσεων του Αγώνα και της Βουλής των Ελλήνων έπειτα. 

Τα καθεστώτα συνοπτικά που είχε η Ελλάδα από το 1828 έως σήμερα ως "κράτος" (και έζησαν οι προπαππούδες* μας ήταν τα εξής:
Πολιτεία (1831)- Βασιλεία (1862)- Βασιλεία +δικομματισμός (1913)- Βενιζέλος - δικτατορίες Πάγκαλου (1925)- Μεταξά (1936)- Γερμανική Κατοχή (1941)- Εμφύλιος Πόλεμος (1946-9) - Αστυφιλία (1950)- Παπανδρέου- Καραμανλής- Χούντα (1967)- Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τέλος βασιλείου (1974). Από τότε Καραμανλής- Παπανδρέου επί 2 και επί 3 με διαλείμματα Μητσοτάκη και Σημίτη. Αν βγάλεις τους μεταβατικούς κτλ είναι 10 άτομα. 

Στην Ελλάδα η εξουσία, το Κράτος, μόνο μάζευε φόρους και καταπίεζε. Οι Έλληνες θα έπρεπε να αυτοδιοικούνται αλλά όχι με Καλλικράτη και Πελοπόννησο χωρίς Ολυμπία, και άλλα παράλογα... Αν έχει περάσει στο DNA μας η υποταγή ή η επανάσταση θα μάθουμε σύντομα. 


2012 Update: Έπειτα από μεταβατικές κυβερνήσεις που διαρκούν ένα χρόνο τώρα, το ποστ μάλλον επιβεβαιώνεται. Ο Παπαδήμος και ο Πικραμένος δείχνουν το δρόμο, όσο και να εύχονταν το αντίθετο βέβαια. 

 λαϊκή ρήση λοιπόν "γαμώ τα υπουργεία μου" είναι μάλλον ιστορική όσο και ουσιαστική. 

Σχόλια