Γιατί μπορείς να πεις ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν πιο Μέγας από το Μέγα Αλέξανδρο: Η Κωνσταντινούπολη

Έπειτα από δύο επισκέψεις στην Τουρκία το 2011, σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, μάλλον ήρθε ο καιρός να γράψω κάτι πρώτα για την Πόλη.

Γενικά 
Αγιά Σοφιά
Η Κων/πολη είναι μία τεράστια πόλη που κυριολεκτικά έχει τα πάντα. Μου θύμισε την Νέα Υόρκη, μία ανατολική της εκδοχή βασικά και όχι άδικα. Θεωρώ επίσης ότι είναι ο ιδανικός προορισμός για Έλληνες καθώς οι Τούρκοι της Πόλης έχουν καλή άποψη για τους Έλληνες, αλλά και γιατί ο Έλληνας μπορεί να βρει το χαμένο του παρελθόν και εαυτό του στην ιστορική και ζωντανή Πόλη, που είναι γεμάτη με ελληνικά κτήρια, επιρροή και κουλτούρα.

Η Κων/πολη σήμερα είναι μία πόλη με 15-17 εκ. κατοίκους, μήκος 80 χιλιόμετρα (Α-Δ), μετρό, υπόγειο τούνελ, 2 αεροδρόμια, και ένα κεντρικό εμπορικό δρόμο, την Istiklal, στο πάλαι πότε ιστορικό κέντρο του Πέρα, σημερινό Beyoglu (από το παιδί του Μπέη που εγκαταστάθηκε εκεί). Στην Ιστικλάλ περνάνε τα σαββατοκύριακα καθημερινά 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι. Απίστευτο, αλλά πραγματικό. Σε αυτές τις περιοχές,  Τάξιμ, Πέρα, κοντά στο ιστορικό κέντρο (στην ευρωπαϊκή πλευρά) ας πούμε, έμεναν και οι Ρωμιοί κάτοικοι της. Στην Ιστικλάλ είναι και το Σισμανόγλειο, το πολιτιστικό κέντρο του Ελληνικού Προξενείου στην Πόλη. Πήρε το όνομα από τον ιδρυτή του της Οικογένειας Σισμανόγλου, Ρωμιό από τη Χαλκηδόνα. Οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Πόλης σήμερα ανέρχονται σε 2.000, αλλά λόγω της κρίσης πολλοί είναι σήμερα που πάνε πάλι πίσω... Φυσικά στην Τουρκία επιβάλλεται να γνωρίζεις την τουρκική γλώσσα, μία γλώσσα από διαφορετική οικογένεια από τις ινδοευρωπαϊκές, που της έδωσε τη σημερινή της μορφή ο Μουσταφά Κεμάλ. Οι Τούρκοι επίσης λένε ότι "αν δε φιλήσεις γλώσσα, δε μαθαίνεις γλώσσα".

Η πρόσφατη Ιστορία των Ελλήνων της Πόλης
Οι Έλληνες ήταν πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 περίπου 150.000 σε σύνολο 1.000.000 κατοίκων στην Πόλη. Μετά το 1955 και το 1964, οι Έλληνες έμειναν ελάχιστοι. Στην Πόλη αποτελούσαν την αστική τάξη και το πογκρόμ του 1955 τους έδιωξε από τις εμπορικές επιχειρήσεις στην Ιστικλάλ, όπου όπως και οι οικίες τους άμεσα κατελήφθησαν από Τούρκους. Τα κτήρια είναι η ζωντανή απόδειξη. Το πογκρόμ οργανώθηκε όχι από μίσος για τους Έλληνες, αλλά στην προσπάθεια της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα εθνικό κράτος, με θρησκευτική ταυτότητα και κάποια ανεξαρτησία γιατί οι εθνότητες στη γείτονα ανέρχονται στις 70... . Οι έμποροι Έλληνες, Εβραίοι και Αρμένιοι δεν το έκαναν εφικτό αυτό. Σήμερα οι λίγοι Έλληνες παραμένουν Χριστιανοί και αυτό τους ξεχωρίζει κυρίως από τους Τούρκους.
Πάρα πολλοί εθνικοί ευεργέτες είχαν σχέσεις με την Πόλη, όπως ο Ζάππας, ο Βαρβάκης, Δρομοκαίτης, Ευγενίδης, Ριζάρης, Σιβιτανίδης, Σίνας, Σισμανόγλου, Συγγρός, Χαροκόπος, και πόσοι άλλοι.

Η σημερινή ανάπτυξη της Πόλης 
Η Κων/πολη εμφανίζει μία φοβερή ανάπτυξη γιατί πολύ απλά υπάρχουν:
α) πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι
β) μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υπηρεσίες
γ) πανεπιστήμια με εξωστρέφεια (δημόσια και ιδιωτικά)
δ) πολυπολιτισμικότητα. Στην Πόλη μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες τις ξένες γλώσσες που μπορεί να γνωρίζεις :)
ε) νοοτροπία μάρκετινγκ και όχι πωλήσεων, όπως υπάρχει στην Ελλάδα.

Συνεπώς εκτός από τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Πόλης, αυτή τη στιγμή ενώνεται ο Βόσπορος και με μετρό, εκτός από τη γέφυρα του Βοσπόρου (2 βασικά) που υπάρχουν σήμερα.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις επίσης είναι τμήματα μιας υγιούς αγοράς, όπου δεν είχαν επιδοτήσεις, οι έμποροι δεν παράτησαν τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα και τις ασχολίες τους για εφήμερο πλούτο, και τέλος όλοι δουλεύουν 12ωρο. Επίσης, η Τουρκία είναι ΚΡΑΤΟΣ, όση γραφειοκρατία και να τη χαρακτηρίζει.

Οι τουρκικές αγορές 
Ναός Αγ. Ευφημίας στη Χαλκηδόνα
Η αγορά, ή καλύτερα οι αγορές της πόλης είναι τεράστιες, καμία σχέση με ότι έχουμε εμείς στο μυαλό μας και φυσικά υπάρχει ακόμα και το παζάρι, κάτι που είχαμε και στην Ελλάδα και χάσαμε στην πορεία μας προς την Ευρώπη... Ειδικά η Κλειστή Αγορά στο Σουλτάναχμέτ είναι τεράστια, επίσης η αγορά των Μπαχαρικών, η αγορά του Καντίκιοι (Χαλκηδόνα), και πόσες άλλες. Στο Καντίκιοι είναι  και ο ναός της Αγίας Ευφημίας (στην ασιατική πλευρά).
Οι Έλληνες σήμερα είναι ανάμεσα στους καλύτερους επισκέπτες μαζί με Ιάπωνες, Αμερικάνους, Αυστραλούς. Μένουν 3-3,5 μέρες και πληρώνουν το δωμάτιο από 80-250 ευρώ (Πέρα- Σουλτάναχμετ). Επίσης στην Πόλη γίνονται συνεχώς φεστιβάλ και οι φορείς συνεργάζονται για την προώθηση της Πόλης, ειδικά με τις Τουρκικές Αερογραμμές που ξεκινάνε πτήσεις και με Θεσ/νίκη.


Τουρκική γαστρονομία
Η Πόλη έχει κρατήσει τις παραδοσιακές γεύσεις της (μαζί με τις πιστοποιήσεις TUV σε εστιατόρια) και παντού βρίσκεις μπουρέκια (πίτες) με τυρί, κιμά, σπανάκι σε τιμές/ μερίδα από 1-2 λίρες (1 λίρα =0,5 ευρώ). Τα γλυκά είναι απίστευτα με σιροπιαστά, προφιτερόλ, και άλλες απίθανες γεύσεις. Φυσικά αυτό που μπορεί να γευτεί κανείς στην Πόλη είναι κι το ψάρι, να μην αναφέρω τα μύδια με το ρύζι (που στην Πόλη τα 10 τα πουλάνε 5 λίρες και στη Σμύρνη με 5 λίρες αγοράζεις 40). Φυσικά παντού βρίσκες φρέσκους χυμούς ρόδι και πορτοκάλι.


"Προϊόν" 
Το προϊόν της Πόλης είναι τα αξιοθέατα, οι πολύ καλές αστικές χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, τα φοβερά φαγητά, η μοναδικότητα της Πόλης. Μοναδικές εμπειρίες επίσης και τα χαμάμ, όπου δε γνωρίζω άλλο μέρος στον κόσμο να παρέχει αντίστοιχη υπηρεσία.

"Τιμή" 
Κεράτιος Κόλπος
Χαμηλή. Για το ευρώ οι τιμές στην Πόλη είναι χαμηλές, αν συγκρίνει κάποιος όμως με τις τουριστικές με αυτές των κατοίκων οι δεύτερες είναι ακόμα πολύ πιο χαμηλότερες. Η διαμονή είναι σε ευρωπαικές τιμές, αλλά φτηνές είναι και οι μεταφορές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς πχ το μετρό-τραμ είναι 1.75 λίρες η διαδρομή. Επίσης οι τιμές για το φαγητό (πλην κάποιων ελαχίστων) είναι νορμάλ. Ρούχα μπορείς στο παζάρι να βρεις απίστευτες προσφορές για τα πάντα.

Η τουλίπα
Η Πόλη όταν πήγα είχε στολιστεί με τουλίπες σε όλες τις πλατείες και στη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το κέντρο. Αυτό γιατί η τουλίπα ήταν σύμβολο της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η περίοδος ακμής της ονομαζόταν επίσης Περίοδος της Τουλίπας.

Επίλογος 
Οι συναισθηματικές συνδέσεις των Ελλήνων με την Πόλη είναι τεράστιες.
The last Roman emperor
 Το φοβερό είναι ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος πήρε (προσωπικά τη θεωρώ με απίστευτο όραμα) απόφαση και έκανε με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στις 11 Μαΐου 330 την Πόλη κέντρο και για 2 αυτοκρατορίες μετά τη Ρωμαϊκή: την Ανατολική Ρωμαϊκή ή Ρωμανία (που γύρω στο 1500 ονομάστηκε Βυζαντινή) και την Οθωμανική (29 Μαΐου 1453) αυτοκρατορία, όπου έληξε με άλλον έναν Κωνσταντίνο, τον Παλαιολόγο. Ας μη ξεχνάμε ότι η λέξη Βυζαντινή χρησιμοποιεί το πρώτο όνομα της Πόλης, Βυζάντιο. Ο Παλαιολόγος αναφέρεται όχι μόνο ως ο τελευταίος Βυζαντινός, αλλά και ως ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.
Η σημασία αυτής της απόφασής του Κωνσταντίνου για τη μεταφορά της Πρωτεύουσας και τη δημιουργία της Νέας Ρώμης είναι τουλάχιστον ορατή έως και σήμερα... Το μέλλον είναι και πάλι εκεί.

ΥΓ. Ο μοναδικός τουριστικός οδηγός -χάρτης της Πόλης για Έλληνες κυκλοφόρησε μόλις το 2011 από τη ROAD 

Σχόλια

Ο χρήστης fvasileiou είπε…
Ο Κωνσταντίνος ήταν πράγματι στρατιωτική και πολιτική ιδιοφυΐα. Χιλιάδες σελίδες έχουν αφιερωθεί σε αυτόν στην διεθνή βιβλιογραφία και όμως παραμένει ακόμα αίνιγμα για τους ιστορικούς. Το γεγονός ότι καθιέρωσε μια νέα τάξη, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, θρησκευτική,φιλοσοφική, ιδεολογική, πολιτιστική, που κράτησε, με μεταλλάξεις φυσικά, 1100 χρόνια, είναι ίσως μοναδικό φαινόμενο στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο χρήστης Themistocles είπε…
Τώρα είδα το σχόλιό σου :)
Πραγματικά δεν το ήξερα αυτό.. Αλλά ήταν όντως κάτι μοναδικό.