Ποιοι ήταν (τελικά) οι 12 Απόστολοι;

Ιουδαίοι, Έλληνες, συγγενείς, ψαράδες, αδέλφια... πολλά έχουμε ακούσει, λίγα έχουμε διαβάσει και ελάχιστα γνωρίζουμε για τους Αποστόλους. Μία έρευνα στην αγγλική wikipedia έδειξε τα ακόλουθα βασικά, μιας που όλα αναιρούνται και όλα επιβεβαιώνονται :)  



Τα αδέρφια Πέτρος και Ανδρέας 


Σίμων Πέτρος 
Ο Πέτρος (Simon PeterCephas (GreekΚηφᾶς), - Kepha (כיפא)- τα Cephas και Kepha σημαίνουν πέτρα. Το κανονικό όνομά του ήταν Shimon or Simeonγεννήθηκε στη Βησθαϊδά και κατοικούσε στην Καπερναούμ ή Kαφαρναούμ (Kapharnaum) της Γαλιλαίας. Μάλλον ήταν χήρος, αφού αναφέρεται ότι ο Ιησούς είχε γιατρέψει την πεθερά του. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ιουδαίους της διασποράς, στον Πόντο, τη Γαλατία, τη Βιθυνία, την Καππαδοκία και την Ασία (Εκκλησιαστική Ιστορία, 3,1. 4,2). Στη Ρώμη, όπου ίδρυσε την Αποστολική Έδρα, ο Πέτρος μαρτύρησε στις 13 Οκτωβρίου, 64 μ.Χ. στο Ιπποδρόμιο του Νέρωνα
Θεωρείται ο πρώτος Επίσκοπος Ρώμης. 




Απόστολος Ανδρέας 
Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος». 
Ο Ανδρέας (ή Ανδρεύς ή Ανδρείας) ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου και μαθητής του Ιωάννη Προδρόμου. Φέρει ελληνικό όνομα και οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης και Ιωάννα. Με το Σίμωνα Πέτρο, μετερχόταν το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη της Τιβεριάδος. Η Καινή Διαθήκη ουσιαστικά σιωπά για το πρόσωπό του ενώ οι σχετικές παραδόσεις και θρύλοι πολλαπλασιάζονται από τον 3ο αιώνα και ιδιαίτερα κατά τον 8ο και 9ο αιώνα. 
Η παράδοση για χρήση χιαστού σταυρού κατά την θανάτωση του απόστολου Ανδρέα προέρχεται από τη Δύση και ανάγεται στο 10 με 12ο αιώνα. Ο χιαστί σταυρός του φέρεται στις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Σκωτίας και σε άλλα εμβλήματα. Η σκωτική παράδοση θεωρεί τον Ανδρέα προστάτη άγιό της από το 750 και θέλει το λείψανό του να μετακομίστηκε στη Σκωτία. Η σημαία των Πικτών και Σκώτων έφερε τον χιαστό Σταυρό, σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία συμπεριελήφθη στην Αγγλική σημαία. Υπάρχει επίσης αρχαία ρωσική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στην Ρωσία από τον Απόστολο Ανδρέα, καθώς θρυλείται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο.




Τα παιδιά του Ζεβεδαίου- Ιάκωβος και Ιωάννης 


Απόστολος Ιάκωβος -γιος του Ζεβεδαίου
Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του μαθητού και Ευαγγελιστού Ιωάννου (Μαρκ.5,37). Καταγόταν και αυτός από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη της Γενησαρέτ, μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες. Είχαν δικό τους πλοίο και φαίνεται πως διεύθυναν αρκετά εύρωστη επιχείρηση, με οποία συνεργαζόταν και ο Πέτρος (Λουκ.5,10). Παρ' όλα αυτά όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά τω μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» (Μαρκ.1,20). 
Στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Santiago de Compostela) θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Ιακώβου. Κατά την παράδοση, αποκεφαλίστηκε στα Ιεροσόλυμα, αλλά έχοντας διδάξει το Χριστιανισμό στους Κέλτες της Ιβηρικής Χερσονήσου, το λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα στη Γαλικία. Ο συγκεκριμένος Καθεδρικός Ναός αποτελεί μεγάλο προσκυνηματικό κέντρο της Ιβηρικής, καθώς σε αυτόν συρρέουν πλήθη προσκυνητών, ακολουθώντας τον λεγόμενο «δρόμο του Αγίου Ιακώβου». Τιμάται ως «Ιάκωβος της Κομποστέλλας» στις 25 Ιουλίου.


Απόστολος Ιωάννης -γιος του Ζεβεδαίου
Ο πιο γνωστός μαθητής. Αδερφός του Ιακώβου και μάλλον αγαπημένος μαθητής του Ιησού. Μαζί με τον Πέτρο πρωτοστάτησαν στην Πεντηκοστή. Θεωρείται ευαγγελιστής, και συγγραφέας της Αποκάλυψης. 




Απόστολος Φίλιππος 
Καταγόταν (και αυτός) από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία (Λυδία και Μυσία), μαζί με τον Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Ιεράπολη της Φρυγίας, καθώς τρυπήθηκε στους αστραγάλους και καρφώθηκε σ' ένα ξύλο.
Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ως ο άνθρωπος που συστήνει τον Ιησού στην ελληνόφωνη ιουδαική κοινότητα

Απόστολος Βαρθολομαίος (ή Ναθαναήλ)
Bartholomew (GreekΒαρθολομαίος, σε "Bartholomaios") από το αραμαικό bar-Tôlmay (תולמי‎‎‎‎‎-בר‎‎), που σημαίνει ο γιος του Tolmay- Talemai (Ptolemy= Πτολεμαίου) . Καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Θεωρείται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ναθαναήλ, καθώς στα συνοπτικά ευαγγέλια αναφέρεται πάντοτε ο Φίλιππος μαζί με τον Βαρθολομαίο, χωρίς να αναφέρεται καθόλου ο Ναθαναήλ, ενώ στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο αναφέρεται συνεχώς ο Φίλιππος με το Ναθαναήλ, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο Βαρθολομαίος. Κατά τη Συριακή παράδοση ονομαζόταν Ιησούς και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του όταν προσχώρησε στον κύκλο των μαθητών του Χριστού.
Τον προσκάλεσε στον κύκλο των μαθητών του Χριστού ο φίλος του Απόστολος Φίλιππος με τα λόγια «Ὃν ἔγραψε Μωϋσῆς ἐν τῷ νόμῳ καὶ οἱ προφῆται, εὑρήκαμεν, Ἰησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ Ἰωσὴφ τὸν ἀπὸ Ναζαρέτ» (Ιω. α', 46). Και γι' αυτόν είπε ο Χριστός: «Ἴδε ἀληθῶς Ἰσραηλίτης ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστι» (Ιω. α', 47). 
Δίδαξε το Χριστιανισμό στους Ινδούς και μαζί με τον Ιούδα στην Αρμενία. Οι δυο τους θεωρούνται θεμελιωτές της Αρμενικής Εκκλησίας. Μαρτύρησε στην Ουρβανούπολη με σταυρικό θάνατο, με το κεφάλι προς τα κάτω, κατά διαταγή του βασιλιά Αστυάγη. Το σκήνωμα του κλείστηκε σε λάρνακα, ρίχτηκε στη θάλασσα και βρέθηκε στις νήσους Λιπάρες (Λίπαρι) κοντά στη Σικελία, όπου κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός. Αργότερα τμήματα του σκηνώματος μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη (Φρανκφούρτη, Καθεδρικός του Κατέρμπουρι, κλπ).

Άγιος Θωμάς - ο Δίδυμος 
(Judas Thomas Didymus - αραμαικά T'oma' = twin, και Greek Δίδυμος.) Άγιος Θωμάς ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους, μαθητές του Ιησού Χριστού. Ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή και, όπως και άλλοι μαθητές, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. 
Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε το Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε. Ήταν από τους ένθερμους μαθητές, όμως μετά την ανάσταση ολιγοπίστησε και δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, παρά μόνον όταν ψηλάφισε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης, στη δεύτερη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές μετά την ανάσταση Του (αναφέρεται ότι κατά την πρώτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές, ο Θωμάς απουσίαζε). 

Απόστολος Ματθαίος ή Λεβί 
(מתי/מתתיהו, "Gift of Yahweh",  Mattay or MattithyahuSeptuagint GreekΜατθαῖοςMatthaios). Καταγόταν από την Γαλιλαία, αναφέρεται ως γιος του Αλφαίου, και εργαζόταν ως τελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας και έπρεπε να ξέρει και τα ελληνικά. Η πορεία του Αποστόλου Ματθαίου ήταν μεγάλη αφού κήρυττε για δώδεκα χρόνια μετά την Πεντηκοστή στην Παλαιστίνη και έπειτα κήρυξε σε άλλα έθνη για την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Απόστολος Ματθαίος είναι ο συγγραφέας του φερόμενου πρώτου Ευαγγελίου που φέρει και το όνομά του.


Ιάκωβος -ο γιος του Αλφαίου 
Ο Ιάκωβος ο Μικρός ή Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν ένας από τους 12 αποστόλους του Ιησού Χριστού. Καταγράφεται ότι ήταν γιος του Αλφαίου. (Ματθαίος 10:3· Μάρκος 3:18· Λουκάς 6:15· Πράξεις των Αποστόλων 1:13) - Εμφανίζεται μόνο 4 φορές στα ευαγγέλια. Πιθανώς να είναι αδερφός του Ματθαίου με πατέρα τον Αλφαίο ή και πατριό τον Κλεόπα.. Ο Αλφαίος εμφανίζεται ως πατέρας τριών αποστόλων.. 

Σίμων ο Ζηλωτής 
Για τον απόστολο Σίμωνα δε διασώζονται πολλές πληροφορίες. Αναφέρεται ως Κανανίτης ή ζηλωτής για να ξεχωρίσει από τον Πέτρο. Εικάζεται ότι ήταν ζηλωτής, εξ ου και το προσωνύμιο. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας κήρυξε στην Περσία, στην Αίγυπτο και στη Μαυριτανία, ενώ μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Ιερουσαλήμ ή στη Βρετανία, σύμφωνα με άλλη πηγή. 


Ιούδας ο Θαδδαίος 
Δεν έχει σχέση με τον Ιούδα Ισκαριώτη. Πολλές θεωρίες για το αν ήταν αδερφός του Ιακώβου ή του Ιησού, αν ήταν όντως  ο Θαδδαίος... Το όνομα Ιούδας- Judah είναι πολύ συνηθισμένο για τους Ιουδαίους της εποχής. 


Ιούδας ο Ισκαριώτης 
Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, (יהודה איש־קריות, Yəhûḏāh ʾΚ-qəriyyôṯ) ήταν υπεύθυνος για το ταμείο του Ιησού και των μαθητών του, αλλά είναι κυρίως γνωστός για τη συμμετοχή του στην προδοσία του Ιησού και τη σύλληψή του. 


Απόστολος Ματθίας 
Ο απόστολος Ματθίας ήταν με βάση την Καινή Διαθήκη ο αντικαταστάτης του Ιούδα στον κύκλο των δώδεκα αποστόλων, μετά την προδοσία και την αυτοκτονία του πρώτου. Αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων (Πράξεις 1:18-26).

Σχόλια