O Δεύτερος Πελοποννησιακός Πόλεμος

Ακούγοντας τον Λιαντίνη να λέει για τη σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, και ότι πρακτικά δεν ήταν τίποτα παρά η σύγκρουση δύο κοσμοθεωριών*, έκανα αυτόματα έναν παραλληλισμό με αυτό που ζούμε σήμερα και κατέληξα στα εξής:

Ζούμε μία σύγκρουση που ευτυχώς αποκαλύφθηκε διεθνώς με το ποίημα του Γκρας και τα λόγια της Λαγκάρντ, (εμείς δεν μπορούμε να την εκφράσουμε) μία σύγκρουση που θυμίζει πολύ τον ΒΠΠ που οι δυτικοί κυνηγούσαν για κάποιον άλλο λόγο τους Εβραίους, αλλά αυτή τη φορά τα θύματα τυγχάνει να είμαστε εμείς. Ενδιαφέρον.

Αλλά ας δούμε ποιοι είμαστε εμείς και τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη σύγκρουση αξιών.
Για να πολεμήσουμε πρέπει να κάνουμε πρώτα έναν πόλεμο μέσα μας, έναν πόλεμο αξιών, μεταξύ των δύο κοσμοθεωριών Αθήνας και Σπάρτης. Ιώνων και Δωριέων.

- Οι Αθηναίοι είναι όσοι μιλάνε πολύ και υπόσχονται ευρωπαϊσμό με ευρώ, (λες και αλλιώς θα μετακινηθούμε από την Ευρώπη), όσοι υπόσχονται ανάπτυξη που θα έρθει από τους "συμμάχους" εκβιάζοντας, απειλώντας και εκφοβίζοντας.... για να μη χάσουν τα πλεονεκτήματά τους όλα αυτά.

- Οι Σπαρτιάτες είναι όσοι προσπαθούν απλά και σοφά να συμμαζέψουν την κατάσταση πειθαρχημένα, κατανοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όσοι λένε λίγα και πράττουν για τους ιδίους και τους συμμάχους τους.

Ο Λιαντίνης αναφέρει ότι είναι λογικό που νίκησαν οι Σπαρτιάτες, σε δύο κύριους λόγους που επιχειρώ άκομψα να συνοψίσω:

α) για τον απλούστατο λόγο ότι οι Σπαρτιάτες ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν προσαρμοστεί σε αυτό που λέμε "ανάγκη" και ολόκληρη η κοινωνία λειτουργούσε σύμφωνα με αυτό, έτσι είχε πετύχει το λιτό και το απλό.
β) η Σπάρτη είχε τη νομοθεσία του Λυκούργου και δεν την άλλαξε ποτέ. Η νομοθεσία του Λυκούργου έχει δημοκρατικό χαρακτήρα και στηρίχτηκε πάνω στην παιδεία των νέων, το πιο μεγάλο και το πιο ωραίο, σημαντικό έργο ενός νομοθέτη, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Με τους πολίτες να σέβονται τους νόμους από παιδιά, έχεις μία ισχυρή κοινωνία πραγματικά. Η ισχυρή κοινωνία ικανοποιεί τις ανάγκες της.

Διαλέξτε κοσμοθεωρία λοιπόν, η σύγκρουση είναι βέβαιη, αφού οι Αθηναίοι δε λένε να σοβαρευτούν και πραγματικά δεν τους καταλαβαίνω*


*αναφέρει και ότι ο Σωκράτης καταδικάστηκε ως φιλολάκωνας από τους Αθηναίους 
*Τους μεν λογους τους πολλους των Αθηναιων ου γιγνωσκω, όπως είπε ο Σπαρτιάτης Σθενελαίδας πριν την έναρξη του πολέμου 


Ιστορικές Υποσημειώσεις 
- Να σημειώσουμε ότι όταν μπήκαν οι νικητές Σπαρτιάτες στην ηττημένη Αθήνα, οι πρώην σύμμαχοι της Αθήνας ζήτησαν να την ισοπεδώσουν και να την κάνουν βοσκοτόπια. Οι Σπαρτιάτες το απέρριψαν. 
- Οι Αμερικάνοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου είδαν ότι οι Αθηναίοι είναι οι ίδιοι και Σπαρτιάτες ήταν οι Ρώσοι. Επειδή θορυβήθηκαν, διάβασαν το Θουκυδίδη και άρχισαν τα Star wars και ανάγκασαν την ΕΣΣΔ να διαλυθεί έτσι. Ωραίοι; 

Σχόλια