Ένας Κορεάτης, ένα Κορινθιακό κράνος από την Ολυμπία και ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών του Βερολίνου το 1936

Σπάνια διαβάζουμε ιστορίες τόσο κοντινές με εμάς που δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Αυτή είναι μία από αυτές. 

Ernt Curtius excavations in Olympia 1875-6
Στις 9 Αυγούστου του 1936 λοιπόν στο Βερολίνο ένας φτωχός Κορεάτης αθλητής που αγωνίζεται στους 11ους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας την Ιαπωνία (η Κορέα ήταν υπό Ιαπωνική κατοχή μεταξύ 1910-1945), ο  Son Ki-chǒng (1912-2002), κερδίζει το Μαραθώνιο με το ιαπωνικό όνομα Son Kitei. Ως έπαθλο του δίνεται ένα χάλκινο κράνος από την Κόρινθο, που βρέθηκε το 1875 στο ναό του Δία στην Αρχαία Ολυμπία από τον αρχαιολόγο Ernst Curtius. 

Στην απονομή των μεταλλείων ο Son διαμαρτυρήθηκε για τον Ιαπωνικό Εθνικό ύμνο, δήλωνε Κορεάτης, όπως και στους δημοσιογράφους και υπέγραφε στα Κορεάτικα. 

Ο Son ήταν και ο αθλητής που μπήκε στο στάδιο της Κορέας με την Ολυμπιακή Φλόγα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1988. 

Το κράνος; 
Treasure 904, Korea National Museum
Το κράνος τελικά δεν εστάλη στην Κορέα επειδή το μπλόκαραν οι Ιάπωνες γυμναστές του Son και μεταφέρθηκε στη Γερμανία στο Μουσείο του Βερολίνου Charlottenburg-Wilmersdorf και φυλασσόταν εκεί έως το 1986. Στα 50 χρόνια από την επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου δόθηκε στον Son. Ο Son το δώρισε στο Εθνικό Μουσείο της Κορέας, λέγοντας ότι δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στο λαό της χώρας του. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Εθνικού Μουσείου της Κορέας σήμερα για το Κορινθιακό κράνος που βρίσκεται στα highlights "It is currently the only Western-origin artifact that has been designated as a Treasure (#904) by the Korean government".

Το κράνος φυλάσσεται στο Μουσείο ως Θησαυρός με το νούμερο 904. Την ιστορία την πρωτοδιάβασα στα αγγλικά εδώ

Σχόλια