Κοσμοπολιτισμός

Αυτό είναι το δεύτερο ποστ για τον Κοσμοπολιτισμό. Ο πρώτος (γνωστός;) κοσμοπολίτης ήταν ο Σωκράτης (μάλλον) με το "Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου". 

Ο επόμενος ήταν ο Διογένης της Σινώπης και πολύ πιθανά να επηρέασε τον Αλέξανδρο, περισσότερο και από τον Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είναι γνωστό ότι πίστευε στην ανωτερότητα των Ελλήνων έναντι των βαρβάρων. 
Σύμφωνα με την Ιρανική Εγκυκλοπαίδεια: 
"Contrary to his teacher Aristotle, Alexander was a cosmopolitan dreamer who aspired to create a unified world (Plutarch, Moralia, p. 329) by eliminating his opponents and entrusting a share of administration to the docile nobility, by arranging extensive mixed marriages, and by building new cities (poleis) with mixed populations. But his dream faded away with his death". 


Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν στη Κόρινθο, ήθελε να γνωρίσει τον Διογένη και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη που ήταν στο Κράθειο και να του τον παρουσιάσει. Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: «Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δεί». Ο Διογένης απάντησε «Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει». Και πράγματι, ο βασιλεύς Αλέξανδρος πήγε να δεί τον Διογένη. Τον πλησιάζει ο Αλέξανδρος και του λέει «Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος απαντά «Και γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων».Ο Μέγας Αλέξανδρος απορεί και του λέγει «Δεν με φοβάσαι;». Ο Διογένης απαντάει «Και τί είσαι; Καλό ή κακό;». Ο Αλέξανδρος μένει σκέπτικος. Δεν μπορεί ένας βασιλεύς να πει ότι είναι κακό, και άμα είναι καλό, γιατί κάποιος να φοβάται το καλό; Αντί να απαντήσει ο Αλέξανδρος τον ερωτεί εκ νέου «Τί χάρη θές να σου κάνω;» και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απαντά «Αποσκότησων με». Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, την λήθη, και δείξε μου την αλήθεια. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο του Διογένη, η απάντηση του μπορεί και να εννοηθεί εώς «Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», καθώς οι κυνικοί πίστευαν πώς η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκετε στη λιτότητα, στη ζεσταςιά του ήλιου και δεν ζητεί τίποτα από τα υλικά πλούτη. Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».

Λέγεται ότι ο Διογένης γεννήθηκε το 399 π.Χ., όταν πέθανε ο Σωκράτης και πιστεύεται ότι ο Διογένης πέθανε το 323 π.Χ στην Κόρινθο την ίδια μέρα που πέθανε στη Βαβυλώνα ο Αλέξανδρος.



ΥΓ. Όταν ένας άνθρωπος είναι ευγενικός κι εγκάρδιος στους αγνώστους, αυτό δείχνει ότι είναι κοσμοπολίτης . (Φ. Μπέικον)

Not because Socrates has said it, but because it is really in my nature, and perhaps a little more than it should be, I look upon all humans as my fellow-citizens, and would embrace a Pole as I would a Frenchman, subordinating this national tie to the common and universal one. Michel de Montaigne (1533-1592), French essayist. "Of Vanity," The Essays (Les Essais), bk. III, ch. 9, Abel Langelier, Paris (1588).



Πηγές:  
http://www.iranicaonline.org/articles/greece-iv
http://plato.stanford.edu/entries/cosmopolitanism/
http://istoria.exnet.gr/hellas/73--/1361----404--325-.html
http://www.pare-dose.net/?p=2464

Σχόλια