Έλληνες και Νέο Σύνταγμα: από τη Θούλη του Πυθέα το 340 π.Χ. στην Ισλανδία του 2012

Νέο Σύνταγμα. Αφού το έκαναν οι Ισλανδοί τόσο εύκολα, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; 


Αχ(ά) θα πει κάποιος. Όπως είπα και εγώ στην αρχή όταν το πρωτοάκουσα. Πριν από αυτό είχα δει μόνο το βίντεο του Εξάντα για την Ισλανδία. Επίσης γνώριζα για την Ισλανδία το κλασσικό ότι αυτοί δεν υποκύψανε σε ΔΝΤ κτλ. Αλλά είχαν και άλλο πρόβλημα αυτοί, όχι τόσο μεγάλο όσο εμείς και ούτε τόσο βαθύ φυσικά... Τελικά πήγα, μου είπε και η Μαίρη να σπαμάρω το τουίτερ, το οποίο και περήφανα έκανα. Οι δημοσιογράφοι και τα Media ΔΕΝ υποστήριξαν αυτή την εκδήλωση άγνωστο γιατί.... βασικά πλέον ολοφάνερο γιατί. 

Τι είπε η Κατρίν εν ολίγοις σε μία γεμάτη αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα:
Οι Ισλανδοί μετέτρεψαν το θυμό τους σε κάτι δημιουργικό και μέσα σε 4 μήνες που ήταν ο χρόνος να κάνουν την πρόταση συντάγματος, επελέγησαν αρχικά 1000 άτομα εκ των οποίων τα 25 (ανάμεσά τους ένας αγρότης, δύο παπάδες, ένα άτομο με αναπηρία, δύο γιατροί, δύο δικηγόροι, συνολικά 15 άντρες και 10 γυναίκες, από όλα τα στρώματα) λειτούργησαν ως η κεντρική επιτροπή και δημιούργησαν θεματικές ομάδες και μέσα από συζήτηση στα social media άκουσαν όλες τις γνώμες και κατέληξαν στις καλύτερες δυνατές προτάσεις. 
Η Κατρίν επίσης χρησιμοποίησε τον όρο "wisdom of crowds". 
True to their tradition of doing things differently, Europe’s most sparsely populated state has just held a referendum on what is said to bthe world’s first “crowdsourced” constitution , drawing on suggestions from Facebook and Twitter about how to run the country. Για τη δημοκρατία η Κατρίαν βλέπει τον κίνδυνο στους πλούσιους και στα Media, τα οποία ο λαός πρέπει να ελέγχει. Είπε το κορυφαίο για την τωρινή κυβέρνηση τους επίσης, ότι "τώρα όποτε θέλουμε μπορούμε να πάμε να τους βγάλουμε έξω, ξέρουμε ότι ΕΜΕΙΣ τους ελέγχουμε"... Απλά τα πράγματα...
Επίσης μίλησε τόσο απλά, τόσο άμεσα, τόσο ειλικρινά που για κάποιους ήταν σοκαριστικό ή αστείο αφού δεν έχουν ξανακούσει κάποιον που να ασκεί πολιτική να είναι τόσο ευθύς και προσιτός... Στο τέλος η Κατρίν καταχειροκροτήθηκε και κατακοκκίνησε (πραγματικά). 

Στα δικά μας. 
Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά για την πρωτοβουλία, τις Μαίρες, την Κατερίνα και τη Στεφανία. Ειλικρινά, μακάρι να υπήρχαν και άλλοι να πατάνε τόση πολύ δουλειά για την κοινωνία με όραμα. 

Για το Ελληνικό Σύνταγμα και τη συζήτηση περί αυτού 

Ο Moderator της συζήτησης, Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, είπε ότι βρίσκει πολλά κοινά μεταξύ Ισλανδίας και Ελλάδας στις διαδικασίες για την αλλαγή συντάγματας. Επεσήμανε το γεγονός επίσης ότι όλη η συζήτηση δεν είναι για το ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ, αλλά συζητάμε για το φάρμακο και όχι την ασθένεια... Κινεί ο ίδιος την πρωτοβουλία ("Η “Πρωτοβουλία” ιδρύθηκε στις αρχές του 2012. Αίτημά των μελών της είναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος σύμφωνα με τους έξι (6) άξονες της Διακήρυξής της, το οποίο θα προκύψει κατόπιν λαϊκής συντακτικής εθνοσυνέλευσης. Αρχικώς, οι υπογράφοντες την Διακήρυξη  μέλη της Πρωτοβουλίας ήταν 12. Σήμερα η Πρωτοβουλία αριθμεί πάνω από 700 μέλη και 1780 φίλους στην σελίδα του Facebook. Έλληνες πολίτες από όλο τον κόσμο γνωρίζουν καθημερινά την Πρωτοβουλία και υπογράφουν τη Διακήρυξη, ενισχύοντας το συλλογικό αίτημα για ένα νέο Σύνταγμα για την Ελλάδα, διαμορφωμένο μέσα από ανοιχτές, σύγχρονες, συμμετοχικές διαδικασίες.")  
Μια καλή αρχή θα πει κανείς, από το χάος που επικρατεί σήμερα και τις προσπάθειες πόλωσης που γίνονται από media. .Ο Λυντέρης είπε επίσης ότι κανένα Σύνταγμα στην Ελλάδα δεν προβλέπει αλλαγές, αλλά αναγκάζεται να αλλάξει. Προφανώς ο άνθρωπος γνωρίζει πολλά πράγματα που εγώ όχι και έχει περισσότερα να πει σχετικά με το Σύνταγμα. Δημοκράτης και με πίστη η ταπεινή μου γνώμη.  

Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Ισλανδία; 
Είναι σίγουρο ότι έχουμε τεράστιες διαφορές με τους Ισλανδούς, ειδικά στη σοφία του πλήθους που είπε η Κατρίν... Στα πρακτικά οι Ισλανδοί είναι πολύ πιο ώριμοι, πιο μορφωμένοι (δε λέω τίποτα άλλο). Οι άνθρωποι εφάρμοσαν τη δημοκρατία και το ΔΙΑΛΟΓΟ ίσως για πρώτη φορά μετά την αρχαία Αθήνα, χρησιμοποιώντας το ίντερνετ. Απλά μαγικό. Εμείς για πολλούς λόγους (έλλειψη παιδείας, κουλτούρας διαλόγου, πίστης στον εαυτό μας, αποχάζεμα από media) έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε εκεί. Οι Ισλανδοί βρέθηκαν στην ανάγκη να το κάνουν, όπως και στην αρχαία Αθήνα δημιουργήθηκε η ίδια ανάγκη, και δημιουργήθηκε η δημοκρατία. Εμείς εδώ είμαστε σε άλλο στάδιο, δεν είχαμε ποτέ δημοκρατία και φαίνεται τώρα και δε ξέρουμε τι να κάνουμε. ΣΥΝ ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η σοφία του Ηγέτη και όχι του Πλήθους.. Και ακόμα και η Δημοκρατία είχε τον Κλεισθένη και τον Περικλή... 
Αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε, εξάλλου δεν έχουμε και τίποτα άλλο να κάνουμε!!! 

Σίγουρα ο Λυντέρης και η Μαίρη πιστεύουν σε αυτό που λένε και μακάρι να κάνουμε την ίδια συζήτηση στο Σύνταγμα την επόμενη φορά πολλοί περισσότεροι. 

Σχόλια