Της πατρίδας μου "το Brand"

Σ.σ.:Πιο πολλές φωτογραφίες παρά κείμενο, άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 
Η ιδέα για το συγκεκριμένο πόστ ήταν από όταν είχα πάει στη Μάνη και είδα τη σημαία της και συνειδητοποίηση τη λέξη ΝΙΚΗ στην αρχή της πρότασης.

Πρόσφατα έπεσα πάνω στη σημαία της Κρήτης. Ούτε Νίκη, Ένωση.

ε και ξέροντας και το Ελευθερία ή Θάνατος στη σημαία της Φιλικής Εταιρείας,
λέω δε γίνεται θα γράψω κάτι να παπαρίσω ως συνήθως.

Ελευθερία, Ένωση ή Νίκη εναντίον Θανάτου; 

Σκέφτομαι αλλά μάλλον... ελάχιστη σημασία έχει πια.
(βασικά έψαξα να βρω και άλλες σημαίες από την Επανάσταση- διαβάστε και εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)

Το βέβαιο είναι ότι σήμερα η αντίστοιχη σημαία είναι το μήλο της Apple. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα έθνη-κράτη μας τέλειωσαν όπως τέλειωσαν οι ελληνικές πόλεις-κράτη με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σήμερα έχουμε κάτι αντίστοιχο. Ο αντίστοιχος χριστιανισμός δεν είναι ένα κίνημα αγάπης (τότε) αλλά κίνημα μίσους θα το έλεγα.. τέλος πάντων ας μείνουμε στο θέμα με τις σημαίες. Στη φωτό και άλλες επαναστατικές σημαίες σε διάφορα σχέδια:

Οι σημαίες ήταν πολύ δυνατά επικοινωνιακά ΠΟΛΕΜΙΚΑ σήματα. Πριν τα Brands όλα αυτά, όπως και πριν σινεμά της εποχής των προγόνων ήταν τα ομηρικά έπη και την εποχή της Επανάστασης του 1821 ήταν οι πίνακες ζωγραφικής. Όπως για το Ελευθερία Ή Θάνατος των Ψαρών
ήταν αυτός ο πίνακας του Ντελακρουά για την καταστροφή των Ψαρών το 1824 που βρίσκεται στο Λούβρο:
Οι Ψαριανοί "τήρησαν τις δεσμεύσεις" τους... και έτσι με κάτι τέτοια περιστατικά μας λυπήθηκαν οι ευρωπαίοι και μας έσωσαν από τους Οθωμανούς... λέμε τώρα.

Ένας επίσης πολύ δυνατός πίνακας για την εποχή- άσχετο ήταν η σχεδία της Μέδουσας του Ζερικώ για ένα τραγικό συμβάν το 1816 (δες λινκ),
ο πίνακας βρίσκεται επίσης στο Λούβρο, απέναντι από την Καταστροφή των Ψαρών. Φυσικά πιο γνωστός ο δεύτερος πίνακας στο ευρύ κοινό... Και δεν επεκτείνομαι άλλο στην ιστορία της σχεδίας.

Αφού πλέον δεν έχουμε έθνη και μόνο κάτι -τέλος πάντων- πιστεύουν στο έθνος ακόμα (προσωπικά πιστεύω στο Γένος) να δούμε πώς θα εκσυγχρονιστούμε. Και δεν εννοώ το Σημίτη και το ευρώ, ε;

Ποιος λοιπόν θα επέλεγε το θάνατο σήμερα για την ελευθερία του; 
Βαρύ το ερώτημα. Ποιος θα πέθαινε σήμερα για το κράτος/ χώρα/ έθνος/ γένος/ πατρίδα του; Ακόμα και όσοι κόπτονται αμφιβάλλω αν έδιναν και αυτό που φωνάζαμε στη θητεία "μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μου".... άντε καμιά αιμοδοσία για διήμερη τιμητική άδεια.

[Και με το Updated πρότυπο της σημαίας μας από τη σημαία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών ποιος μας πιάνει! Να ξέρουμε και ποιος μας είχε αναλάβει μέχρι τον ΒΠΠ που μπήκαμε στο ΝΑΤΟ....ίσως ο Μαυροκορδάτος το έκανε και για καλό βέβαια]

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον
Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, πρόεδρο του. Το διάταγμα όριζε για τις σημαίες ότι:
α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή' μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού' εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν' εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού κυανοχρόου. Πηγή

Δεν πιστεύω να πέθαινε κανείς για την apple, ε;]

Σχόλια

Ο χρήστης Lex Lata είπε…
διαβαζοντας την τελευταια σου αναρτηση εχω να κανω τις εξης παρατηρήσεις :
1. "Σ.σ.:Πιο πολλές φωτογραφίες παρά κείμενο, άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας." δεν καταλαβαινω το νόημα τι εννοείς;;;;
2. "Αφού πλέον δεν έχουμε έθνη και μόνο κάτι -τέλος πάντων- πιστεύουν στο έθνος ακόμα (προσωπικά πιστεύω στο Γένος) να δούμε πώς θα εκσυγχρονιστούμε."
α. γιατί μόνο στο γένος πιστεύεις και οχι και στο εθνος πως το αντιλαμβάνεσαι ; εγω θεωρώ οτι το γενος με το εθνος πάνε χερι χερι το ενα συμπληρωνει το αλλο οταν μιλαμε για ταυτοτητα ενος λαου δλδ ενας λαος πχ οι ελληνες ειναι σχεδον ταυτοσημα τοσο το ελληνικο γενος οσο και το ελληνικο έθνος ετυμολογικά τουλαχιστον
β. οταν λες πως θα εκσυγχρονιστουμε σε τι αναφερεσαι ;;;;;
3. από που προήρθε η εμπνευση γι αυτη την αναρτηση ....;;;; ο λογος που ρωταω δεν ειναι περιεργιας αλλα για να κατανοησω το νοημα του συνολου του κειμενου σου
ευχαριστω
Ο χρήστης Themistocles είπε…
1. δε γράφω πολύ κείμενο
2α. το έθνος το θεωρώ τεχνητό... για τα δυτικο ευρωπαικά κράτη. Στον Όμηρο αναφέρεται ως έθνη νεκρών (έθνεα) όταν Ο Οδυσσέας πήγε στον Κάτω κόσμο.
2β. να πάμε από το χωριό στην πόλη
3. από το πόσες διαφορετικές σημαίες είχαμε ανά ήρωα/περιοχή/περίοδο... ότι ήμασταν πριν 2500 χρόνια είμαστε και δεν το ξέρουμε.
Ο χρήστης Lex Lata είπε…
εμμένοντας στην άποψη μου όσον αφορά το "έθνος" δεν το θεωρώ τεχνητό ... δειχνει τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά μιας φυλής πχ καταγωγη, θρησκεια γλωσσα ιστορια πολιτισμός κλπ κατι παρόμοιο είναι και το "γένος" οποτε θεωρω οτι ειναι πολυ λεπτη η γραμμη μεταξυ "έθνους" και "γένους"
Ο χρήστης Themistocles είπε…
Χαίρομαι που θεωρείς ότι είναι λεπτή η γραμμή, λυπάμαι που εμμένεις, καθώς στο διάλογο ο σκοπός είναι να βρούμε την αλήθεια με ερωτήσεις (θεωρώ).
Θεωρώ επίσης ότι ακόμα και με αυτά που λες το "ελληνικό έθνος" με το "γερμανικό έθνος" και με το "αμερικάνικο έθνος" είναι σαν να ομαδοποιείς τα πορτοκάλια με τα δεντρα και τους λόφους.
Ο χρήστης Lex Lata είπε…
νομίζω ότι βρίσκεσαι σε τελείως λάθος κατεύθυνση....δεν συγχέω το "ελληνικό έθνος" με το "γερμανικό έθνος" κλπ απλά αναλύω την έννοια των λέξεων "έθνος" και "γένος" τις οποίες θεωρώ σχεδον ταυτόσημες ενώ εσύ στο κείμενο σου τις παρουσιάζεις σαν κατι διαφορετικό αφου εσύ πιστεύεις στο "γένος" άρα δεν πιστευεις στο "έθνος" οπότε απο τον διαχωρισμό σου αυτό αντιλαμβάνομαι οτι μιλάς για δύο διαφορετικές έννοιες .
Ο χρήστης Themistocles είπε…
ποια είναι η κατεύθυνση για να πεις ότι βρίσκομαι στη λάθος;
η έννοια του έθνους προσδιορίζεται από κάτι. Σου είπα η πρώτη αναφορά ήταν για έθνη νεκρών, που σημαίνει μεγάλη ομάδα, μιας που μιλάς για έννοια.
Σήμερα εσύ τις θεωρείς ταυτόσημες και καλά κάνεις. Εγώ όχι, λαμβάνοντας την αρχική αναφορά της λέξης και σου εξήγησα και γιατί.
Ο χρήστης Lex Lata είπε…
"η έννοια του έθνους προσδιορίζεται από κάτι. Σου είπα η πρώτη αναφορά ήταν για έθνη νεκρών, που σημαίνει μεγάλη ομάδα, μιας που μιλάς για έννοια" η έννοια του γένους με τι προσδιορίζεται;;;;;;