Τελικά είναι 600 τα χρόνια της σκλαβιάς

Έχω γράψει ένα σωρό πόστ για καλά και για κακά πράγματα. Όπως το το MADE in Greece, όραμα για το μέλλον της Ελλάδα, το παγκόσμιο, για το παράλογο που ζούμε...
Έχω γράψει για τη σχέση μας με τις υπηρεσίες, (άσχετοι) και γενικά μου αρέσει να μας κράζω, με πράγματα που δε μας δίδαξε κανείς, εδώ το Α μέρος, το πόσο κεντρικό σημείο είναι η Ελλάδα μας (και για αυτό ασχολούνται μαζί μας) όπως και με τα 400 χρόνια (και καλά) σκλαβιάς από τους Οθωμανούς.

Αυτό με τα 400 χρόνια σκλαβιάς, μία φίλη μου λέει "ποιος άλλος λαός έμεινε 400 χρόνια σκλαβωμένος?"
Καλή ερώτηση. Κανείς.

Από τα 2500 χρόνια ιστορίας μας (η Ιστορία ξεκινάει με την ανακάλυψη της γραφής ξαναλέω), στα πρώτα 200 κάναμε τον Παρθενώνα, τη δημοκρατία, το θέατρο, τη φιλοσοφία, μπλα μπλα. Στα επόμενα εξελληνίσαμε την υφήλιο με το Μέγα Αλέξανδρο (τον αδικώ λίγο) και μετά με τους Ρωμαίους αράξαμε... Μετά ήρθε ο Χριστιανισμός και επειδή βαριόμασταν, βρήκαμε τη θρησκεία που ταιριάζει με τις διακοπές μας, αφού οι πρόγονοί μας με τους 12 θεούς είχαν παρέα δούλους. Αφού εμείς αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε μετά, ξεχνάμε τους δούλους και αράζουμε. Με το χριστιανισμό κάναμε το Βυζάντιο, και μετά ήρθαν οι Σταυροφόροι (που δεν τους θέλαμε) και μετά οι Οθωμανοί που τους θέλαμε περισσότερο.
Στους Οθωμανούς μείναμε 400 χρόνια. Γιατί; Γιατί βαριόμασταν να ξεσηκωθούμε, να γιατί. Μια χαρά ήμασταν έως ότου η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε, να σου και λίγο κάτι Φεραίος, Κοραής, και προκηρύξεις, να μετά Φιλική Εταιρεία και Βαρβάκης και χρήματα, ο Αλή Πασάς, να ο Κολοκοτρώνης και έγινε το μπαμ...
Είναι γνωστό ότι το μπαμ δεν το ήθελαν ούτε οι πρόκριτοι (οι ίδιοι είναι και σήμερα), ούτε και η Εκκλησία (αφού αυτή μας διοικούσε ως Rum millet και πουλούσε και αγόραζε). Ξεκίνησαν οι εμφύλιοι, ήρθε ο Ιμπραήμ, αλλά μας έτυχε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, και μας έκαναν οι Ευρωπαίοι κράτος... Και σκοτώσαμε τον Καποδίστρια, που τον τιμά η Ελβετία για τα καντόνια σήμερα. Και η οικογενειοκρατία η ίδια.


Τι σχέση έχει αυτό με σήμερα;
Μα η επαγγελματική νοοτροπία στην Ελλάδα και η αγορά μας παραμένει ή βρίσκεται 600 χρόνια πίσω. Οι Τούρκοι μας αφήσαν το χαράτσι και να κρύβουμε τα υπάρχοντά μας, από το Κράτος αυτή τη φορά. Βέβαια κάποτε είχαμε και προϊόντα (κρασί) και δίκτυα (Χίος) και μονοπώλια (αλάτι). Σήμερα δεν έχουμε και έτσι δεν υπάρχει καμία κρίση. Οι προτεστάντες Ευρωπαίοι αντίθετα, με πολυεθνικές εταιρείες το 1600 που έκαναν εμπόριο Ολλανδία-Ινδία και ανταγωνίζονταν το Λονδίνο-Ινδίες, μας έκαναν την Αρχαία Ελλάδα που έψαχναν με ρομαντισμό. Αλλά τώρα έχουν εξοργιστεί μαζί μας και μας την πέσανε κανονικά, αφού εμείς τους αφήσαμε. Και επειδή εμείς παραμείναμε χωριάτες και δε γίναμε ποτέ αστοί, δεν μάθαμε ποτέ τι σημαίνει μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, καπιταλισμός (αλλά δικομματισμός με δανεικό χρήμα, συναλλαγές με αέρα και βόλεμα) και επειδή αυτοί τα δουλεύουν 400 χρόνια ήδη αυτά τα εργαλεία, we are screwed.
Μια χαρά βολεμένοι ήμασταν 600 χρόνια (ίσως και παραπάνω) άντε τώρα να ξεβολευτούμε. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χμμμ.. σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούμε σε πολλά.
Απλά ως λάτρης της Ιστορίας θέλω να λύωσ μία παρεξηγηση για να μην σέρνονται λάθος πληροφορίες.
Δεν μείναμε ήσυχοι τα 400 χρόνια, ούτε βαρεθήκαμε να ξεσηκωθούμε.
Σε 400 χρόνια έγιναν 74 εξεγέρσεις (οι οποίες εννοείται πνίγηκαν στο αίμα).
Αρα , σε αυτό (τουλάχιστον) το σημείο, αδικούμε λίγο την φυλή !

Μάνος